2009-09-24 09:54:40• hírek • MTI/Reuters

Vizet találtak a Holdon

Egy indiai űrszonda, a bizonyítékot talált arra, hogy a Hold felszínén jelentős mennyiségű víz található - jelentette be csütörtöki számában a The Times című brit lap.

Az újság szerint az adatok ráadásul azt is jelzik, hogy a Holdon még ma is keletkezik víz. Az áttörést jelentő felfedezést az amerikai űrhivatal, a NASA jelenti majd be hivatalosan csütörtökön: az indiai űrszonda fedélzetén ugyanis egy NASA-berendezés van, s ennek révén bizonyosodott be a víz jelenléte.

A The Times szerint a felfedezés nyomán megvalósulhat az az álom, hogy két évtizeden belül egy Hold-bázist hozzanak létre, emberi személyzettel. A tudósok régóta remélték, hogy a Holdon van víz, s ezt felhasználhatják majd az űrhajósok ivásra, illetve (a vizet oxigénre és hidrogénre bontva) a légzésre, valamint az üzemanyag-szükséglet biztosítására.

Számos tanulmány megjósolta, hogy a Holdon, a sarkok környékén, a kráterekben lehet jég - de mindeddig erre nem sikerült bizonyítékot találni. Az indiai űrszondán elhelyezett NASA-műszer, egy speciális spektrométer viszont eleve arra lett kifejlesztve, hogy a Hold felszínén, illetve a felszín alatt lévő ásványok elektromágneses sugárzását észlelve a víz után kutasson. Ez volt a Chandrayaan-1 (az első indiai Hold-misszió) egyik legfőbb célja - ennek ellenére a tudósok szerint az eredmény meglepetésnek számít. Az pedig kimondottan váratlan felfedezés, hogy még ma is keletkezik víz a Föld kísérőjénű.

Az indiai irányítóközpont a múlt hónapban elveszítette az űrszonda felett az ellenőrzést, s így rákényszerült, hogy a tervezettnél előbb nyilvánítsa befejezettnek küldetését: ám a különböző berendezések ekkorra már továbbították adataikat a Földre. S egy tudós szerint amit megtudtak, az "a leglelkesítőbb áttörés legalább egy évtizede..."


A tudósok megvizsgálták a Chandrayaan-1 által összegyűjtött információkat
A tudósok megvizsgálták a Chandrayaan-1 által összegyűjtött információkat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: