2017-07-15 09:14:46• hírek • MTI

Vizes vb - Látványos megnyitóünnepséget tartottak a Dunán

fotók: MTI
fotók: MTI

Rendkívül látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg péntek este hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága.

A megnyitóünnepség Eötvös Péter, Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre. Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az "időutazás" Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt.

A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, az úszólegendát, Hajós Alfrédot méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Több olimpiai bajnok személyesen is megjelent, s ott volt az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is. Ezt követően a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat mutatták be. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, a sort a házigazda Magyarország nemzeti zászlaja zárta, amelyet Varga Dénes, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitt fel a színpadra.

A folytatásban ünnepi esküt tettek a magyarországi sportolók, beszédet mondott mások mellett Áder János köztársasági elnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.



A magyarországi csúcsesemény egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben, a vb jelképe is feltűnt, egy vizes szimbólum, amelyet minden idők egyik legjobb női úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indította útjára. A Fontanának nevezett jelkép mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

Az esemény zárásaként felcsendült a világbajnokság szurkolói dala Radics Gigi és Takács Nikolas előadásában, majd CeeLo Green háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes adta elő előbb a Bright lights bigger city, majd a Crazy című számát. A megnyitóünnepséget színpompás tűzijáték zárta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: