2010-04-20 10:30:17• hírek • Szatmar.ro

Vitaminfogyasztási szükséglet

Mindennapi életünk és táplálkozásunk elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű vitaminfogyasztás. A legelőnyösebb az lenne, ha szervezetünknek ezeket természetes formában adnánk meg. Hanyagság és időhiány miatt azonban, gyakran mesterséges formában vesszük magunkhoz.

Szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez jelenlegi ismereteink alapján tizenhárom vitaminra van szükségünk. Az, hogy miből mennyire, egyénenként változó. Ez életkortól és egészségi állapottól, nemtől, táplálkozási szokástól egyaránt függ. Sokan abban a hibába esnek, hogy saját fejük után, megfelelő információ hiányában maguk kezdik adagolni a napi mennyiséget. Ez azért is veszélyes, mert nincsenek tisztában aktuális vitaminszintjükkel és esetleges félrekezelés is előfordulhat. Ezért mielőtt szervezetüket meggondolatlanul különféle vitaminokkal bombáznák, konzultáljanak a családi orvossal.

Az életkor előrehaladtával gyakran a vitaminhiány számlájára írható a koncentrációs gyengeség, a fáradékonyság és az időskori depresszió is. Amint azt tudjuk, megfázás idején növekszik szervezetünk C-vitamin szükséglete. De így van ez szélsőséges időjárási körülmények között és erőteljes fizikai megterhelésnél is. Azok, akik sokat dohányoznak ajánlott 50%-al több C-vitamint és 40%-al több E-vitamint fogyasztaniuk, mert ez jelentősen csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az ő esetükben napi 40mg E-vitamin és 110-140 mg C-vitamin bevitele ajánlott.

Ami a rendszeres alkoholfogyasztást illeti, ebben az esetben a B-vitaminok segíthetnek. Ezt az ausztrálok bizonyára nagyon jól tudják, mert Ausztráliában például B1-vitamint kevernek a tömény italokhoz. Hatásosak lehetnek még a különféle multivitamin- és multi ásványi anyag-készítmények is. Egészségünk megőrzése érdekében, orvosi ajánlással, időnként érdemes vitaminkúrákat is tartani. Lehetőleg kerüljük az egyoldalú táplakozást és fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert ezek természetes formában biztosítják szervezetünknek azokat a vitaminokat, melyekre szüksége van.


Rendszeres alkoholfogyasztás esetén ajánlott több B-vitamint fogyasztani

Rendszeres alkoholfogyasztás esetén ajánlott több B-vitamint fogyasztani


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: