2009-12-04 13:01:18• hírek • Tóth Klarissz

Vitaminbombák: a téli időszak védő őrei

A téli időszakban szervezetünknek sok vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A fogcsikorgató-, hideg napok kellemetlenségeivel a következő hónapokban még inkább meg kell birkóznunk.

A tél az ajtónk előtt toporog, és akarva-akaratlanul magával hozza annak kellemtelenségeit is: nátha, megfázás, torok- és tüdőgyulladás, levertség, magas láz stb. ezért az immunrendszert mindenképpen erősíteni kell. A reklámok által sugallt megannyi gyógyszer közül nem szabad mindegyik csodatevő hatásának bedőlni, a megelőzés szempontjából sok esetben az is elegendő, ha táplálkozásunkra jobban odafigyelünk és olyan vitamindús ételeket fogyasztunk, amelyek védőpajzsot jelentenek a legtöbb megfázásos betegséggel szemben. Még abban az esetben is, ha az őszi időszakban szervezetünket vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel töltöttük fel, télen ismét szükség van a vitaminkészlet utántöltésére.

A C-vitaminbevitelre mindenféleképpen figyelni kell. Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy kizárólag sok citrom és más citrusfélék fogyasztásával juthatnak megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz. De legalább olyan jótékony a paprika, a brokkoli és a savanyú káposzta. C-vitaminból szervezetünknek naponta hozzávetőleg 70-75 mg-ra van szüksége.

A téli vitaminmix másik lényeges komponense az A-vitamin. A legtöbben csak azt tudják róla, hogy javítja a látást. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az immunrendszert is erősíti és a szellemi frissességhez is hozzájárul. Természetes formában elsősorban a sárgarépából vehetjük magunkhoz, nem utolsó sorban a bőr is szebbé varázsolja.

A téli vitaminhármas másik eleme, az E-vitamin. Az egyik legjobb természetes forrás a paradicsom, ami nemcsak C-vitaminnal lát el bennünket, hanem a szürkeállományt is fitten tartja, ráadásul a szabad gyökök ellen is felveszi a harcot, melyek köztudottan károsítják sejtjeinket. Az ünnepi menü bőséges kalóriaáradata mellett, ne feledkezzünk meg a téli időszak immunrendszer-erősítő vitaminjairól sem.


A téli időszakban szervezetünknek sok vitaminra és ásványi anyagra van szüksége
A téli időszakban szervezetünknek sok vitaminra és ásványi anyagra van szüksége


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: