2009-04-22 14:12:22• hírek • MTI

Vita témája az új büntető törvénykönyv

Romániában vitát okoz a nagykoalíción belül az Európai Unió által szorgalmazott igazságszolgáltatási reform részeként kidolgozott új büntető és polgári törvénykönyv elfogadásának módozata és határideje.

A tavaly decemberben paritásos alapon létrehozott kormánykoalíció két tagja, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) összekülönbözött azon, hogy a parlament miként fogadja el azt a törvénycsomagot, amely gyökeresen megújítaná Románia több évtizede érvényben lévő, és emiatt elavult büntető és polgári törvénykönyvét, valamint az azok gyakorlati alkalmazását szabályozó két eljárásjogi törvényt.

A törvénycsomag vitája már zajlik a parlament illetékes szakbizottságaiban. A nagy mennyiségű cikkely miatt azonban kevésbé valószínű, hogy sikerül tartani a korábban meghirdetett május 15-i határidőt. A demokrata Emil Boc miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány kész a jóval gyorsabb eljárású, parlamenti vitát nélkülöző felelősségvállalással is törvényhozás elé terjesztenie a négy tervezetet, amennyiben a parlament május közepéig nem fogadja el a jogszabályokat.

A PD-L Traian Basescu államfővel együtt azért ragaszkodik ehhez a határidőhöz, mert szerintük csak így van esély arra, hogy az Európai Unió esetleg megszüntesse júliusban a román igazságszolgáltatási rendszer figyelemmel kísérését. E téren ugyanis a reformok elodázása miatt Brüsszel részleges védzáradék alkalmazását helyezte kilátásba Bukaresttel szemben.
A PSD azonban hallani sem akar arról, hogy parlamenti vita nélkül fogadják el az igazságszolgáltatás reformja szempontjából kulcsfontosságú törvénycsomagot. Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök szerint a Basescu által meghatározott határidő "irreális".

Szerdán délben a román nagykoalíció vezetőségi tanácsának ülése után az a kompromisszumos döntés körvonalazódott, miszerint a büntető és a polgári törvénykönyv elfogadási határideje továbbra is május 15. marad, de a kabinet nem alkalmazza a PSD által ellenzett rendkívüli törvényhozási eszközt.

A szociáldemokraták ugyanakkor elérték azt, hogy a két eljárásjogi törvénytervezetet az új ütemterv szerint csak nyáron vitatják meg a parlament szakbizottságai, a plénum pedig csak várhatóan az őszi ülésszakban szavaz róluk.

Traian Basescu és a PD-L ragaszkodik a határidőhöz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: