2013-11-19 17:59:14• hírek • Kocsis Zoltán

Mégsem olyan környezetkímélő az ökologikus parkoló

Több mint három és fél kilométer hosszúságú parkoló építéséhez kezdett kedden a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. Az önkormányzat Szatmárzsadányi (Closca) útra kívánja terelni a teherforgalmat, ezért van szükség mindkét sávra. A dolog szépséghibája, hogy az ökologikus parkoló építésére a hivatalnak nincs környezetvédelmi engedélye.

A kivitelező Samcif erőgépei kedden kezdtek hozzá a fű felszaggatásához és a sövény kitépéséhez a Magnoliei és a Szatmárzsadányi út sarkán. Csinos fiatal nővel szinte egyszerre lépünk oda Panea Gheorghe termelési igazgatóhoz, aki éppen a munkát felügyeli. A nő azért aggódik, hogy mi történik a háza előterében, minket pedig az érdekel, miként lesz ott ökologikus parkoló.

Dorel Coica polgármester ígérete szerint jövő héten sor kerül végre a Pete és a Lázári utakat összekötő terelőút átadására. Ezt követően az önkormányzat ki akar jelölni egy kötelező útvonalat a teherforgalom számára, annak érdekében, hogy a kamionok minél kevesebb bosszúságot okozzanak a lakosságnak. A Zilah felől érkező teherautók pedig a Hegyi útról letérve a Dorobantiloron keresztül a Szatmárzsadányi sugárúton mehetnek tovább. Mivel azonban itt a szélső sávon szinte soha nem lehet közlekedni a parkoló autók miatt, a polgármesteri hivatal úgy döntött: parkolót hoz létre számukra. Méghozzá nem is akármilyent, hanem ökologikusat. A fellengzős kifejezés azt jelenti, a talajt olyan lyukacsos térkővel rakják ki, amely lehetővé teszi, hogy fű nőjön ki közötte.

A Samcif erőgépe tehát kedden kezdett hozzá a munkához, a közel 10 centiméter mélységig felszedett talajt teherautóba rakta, helyére pedig kavicsot szórtak. Ebbe mélyítik majd a térköveket, amit feltöltenek termőtalajjal, majd fűmagot szórnak bele - utóbbira nyilván majd tavasszal kerül sor. Mint ahogy tavasszal, április környékén fejezhetik be a munkálatokat is. A Szatmárzsadányi út mindkét oldala közel három és fél kilométer hosszú, mondja Panea. A felszedett sáv átlagosan három és fél méter széles. Ahol a kapubejárók le vannak öntve, azt nem bolygatják. Maradnak a fák is, a sövénynek viszont mennie kell.

A fűnek és a sövénynek mennie kell, jön a parkoló

A munkálatnak van azonban egy szépséghibája. „Mivel zöldövezetről van szó, a polgármesteri hivatal a Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyását kellett volna kérnie. Ez viszont nem történt meg", tudtuk meg Békéssy Erzsébettől, a  Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség  igazgatójától. „Mi több, mivel oda ökologikus parkolót akarnak létrehozni, ehhez is az ügynökség jóváhagyására lett volna szükség - csakhogy minket ez ügyben sem keresett meg senki", tette hozzá az igazgató.

Ezek után kíváncsiak voltunk a Környezetvédelmi Őrség álláspontjára is, akik telefonon annyit közöltek, hogy semmit nem tudnak a dologról és nem is foglalkoznak az üggyel, amíg valaki írásos panaszt nem tesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: