2009-04-01 16:03:47• hírek • Parajdi Andrea

Szelektíven - de miből?

Komoly pénzekre lenne szükség ahhoz, hogy Szatmárnémetiben megfelelően működjön a hulladékok szelektív gyűjtése. Bár a törvények kötelezik az Önkormányzatokat a környezetbarát hulladékkezelés megszervezésére, támogatást mégsem biztosítanak.

A városi tanács április 2-i rendkívüli ülésén határozatként szerepel a város köztisztasági szabályzatának elfogadása, amely az évekkel ezelőtt életbe léptetett rendeletet újítja fel. A köztisztasági szabályzatokat sablon módon terjeszti elő a kormány, amelyeket városi szinten, az ottani igényeknek megfelelően kell és lehet átdolgozni.

Ilyés Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormány kötelezi az Önkormányzatokat a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésére, rengeteg pénzre lenne szükség egy jól működő rendszer megvalósításához.

-Ez a kérdés komoly megfontolást igényel, hiszen ha külföldi példákra hagyatkozunk számos alkalmazható módszerrel találkozhatunk. A legnagyobb probléma, hogy kevés olyan vállalat van, amely nyereséget termel az egyes hulladéktípusok feldolgozásával, így önmagában nehézkes szerződést kötni mindenfajta szemét újrahasznosítására - magyarázza Ilyés. Mint elmondta, véleménye szerint a fémhulladékok feldolgozása működik a legkifizetődőbben, a papír és a palackok nem sok hasznot hoznak a vállalatoknak.

Szatmárnémetiben eddig csak az elektromos hulladékok szelektív gyűjtése valósult meg, amely viszonylag jól is működik. Az is komoly feladat lenne a szelektív gyűjtés megszervezésekor, hogy a lakosság is megfelelő együttműködést tanusítson, hiszen a hulladékhegyek csökkentése kizárólag közös felelőséggel érhető el. Ilyés mint mondja a legnagyobb baj mégis az, hogy egyáltalán nincsen keret egy szelektív hulladékgazdálkodás megszervezésére, így elsősorban majd azt kell letisztázni, hogy erre a célra milyen támogatásokat kaphat a város.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: