2009-05-21 17:13:24• hírek • Parajdi Andrea

Vita a szelektív hulladékgyűjtésről

Nem hoztak döntést Szatmárnémeti új köztisztasági szabályzatát illetően, ugyanis az RMDSZ és a PD-L tanácsosok elképzelései nem egyeznek a kérdést illetően. A PD-L tanácsosok bele akarják foglalni a szelektív hulladékgyűjtést a szabályzatba, azonban az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy elhamarkodottan bevezessék ezt a szolgáltatást, mivel jelenleg nincsen keret annak megszervezésére.

Egy jó ideje húzódik már a város köztisztasági szabályzatának jóváhagyása, ugyanis az RMDSZ és a PD-L tanácsosok elképzelései nem egyeznek a kérdést illetően. Áprilisban azért napolták el a köztisztasági szabályzatról szóló határozati pontot, mivel a demokrata liberális párt tanácsosai is szerették volna előterjeszteni elképzeléseiket, amely nem egyezett az Ilyés Gyula polgármester által napirendre tűzött határozati tervezettel.

Május 21-én, csütörtökön a városi tanács ülésén a PD-L által összeállított köztisztasági szabályzatról kellett dönteniük a tanácsosoknak. Az RMDSZ frakciója a határozattervezet levevését javasolta a napirendről, ugyanis kifogásolták a szabályzatban szereplő szelektív hulladékgyűjtésről szóló paragrafust. A PD-L tanácsosok előterjesztése értelmében a jövőben szelektíven kellene gyűjteni a hulladékot, úgy hogy az újrahasznosítható szemétért nem kellene fizetni. Ez azt jelentené, hogy a szemétszállítást végző cégnek ugyanannyi feladata lenne, azonban kevesebb pénzt kapna a lakosságtól, a kiegészítést a feldolgozó cégektől kapná meg, azonban ha az nem tud fizetni a városnak kellene előteremteni a költségeket. Itt látja az RMDSZ a probléma magját, hiszen a szelektív hulladékgyűjtésnek nincsen jelenleg piaca, nincsenek feldolgozó üzemek, akiknek megérné ezt elvállalni.

 

Ilyés Gyula polgármester a tanácsülésen kifejtette: ahhoz, hogy megszervezzék a hulladékok szelektív gyűjtését rengeteg felszerelésre, új szemetesládákra lenne szükség, s ha nem lenne ki újrahasznosítás céljából elszállítsa a hulladékokat, ömlesztve egy szeméttelepre kerülnének.

A polgármester hangsúlyozta jelenleg Szatmárnémetinek egy jól működő köztisztasági szabályzata van, amelyet némileg kellene felújítani, nem pedig egy olyan komoly feladattal kibővíteni mint a szelektív hulladékgazdálkodás. -Más városokban sem sikerül fél év alatt megoldani a szelektív gyűjtést, mi sem kellene elsiessük. Bárhogyan próbálunk megfelelni az uniós normáknak, Szatmárnémeti költségvetése nem tudja megengedni magának ezt a fajta szolgáltatást -vázolta a polgármester.

Végül az RMDSZ tanácsosok 11 szavazattal elérték, hogy a határozati tervezetet levegyék napirendről.


Ilyés Gyula szerint sem kivitelezhető a demokrata liberálisok elképzelése
Ilyés Gyula szerint sem kivitelezhető a demokrata liberálisok elképzelése


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: