2012-03-15 10:00:03• hírek • Szatmár.ro

Vita a roma iskola létrehozásáról

Vitát váltott ki egy roma iskola, amelyet a bukaresti kormány a román fővárosban akar létrehozni, de roma jogvédő szervezetek tiltakoznak a roma nemzetiségű gyerekek "elkülönítése" ellen.

A kormány szándékát Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök jelentette be. Az iskola Bukarest egyik hátrányos helyzetű kerületében, a Rahova negyedben épülne meg, ahol a lakosság nagy része roma nemzetiségű, és a családok többsége szegénységben él. A román védelmi minisztérium engedélyezte, hogy adják át a hadsereg tulajdonából azt az elhagyott kaszárnyát, amelyben helyet kap majd az iskola.
Az új oktatási intézmény létrehozását Nicolae Paun roma kisebbségi parlamenti képviselő kezdeményezte, aki szerint szükség van arra, hogy a roma gyerekek kötelező tantárgyként tanulják anyanyelvüket. Az iskola megalapításának költségeit 4-5 millió euróra becsülte.

A képviselő hangsúlyozta, hogy nem roma tannyelvű iskoláról van szó, hiszen a tantárgyak többségét románul tanulják majd a gyerekek, de kötelező tantárgyként szerepel majd az órarendben a cigány nyelv is.
A Romani Criss roma jogvédő szervezet szerdán közleményt adott ki, amelyben elítéli a kormány tervét. A jogvédő szervezet szerint ez az új iskola etnikai szempont szerint különítené el a roma gyerekeket a román nemzetiségű társaiktól, ami elfogadhatatlan, és sérti a hatályos törvényeket.

A Romani Criss szerint az elkülönülés nyelvi szempontok szerint indokolható lenne, de ez az iskola főként román tannyelvű lenne, így etnikai alapon különítené el a roma fiatalokat. A civil szervezet leszögezte, hogy egy roma tannyelvű vagy roma és román kétnyelvű iskola létrehozását támogatják.
A jogvédő szervezet szerint a kezdeményezés célul tűzi ki az iskolaelhagyás arányának csökkentését, a roma gyerekek tanulmányi eredményeinek javítását, valamint a romák szociális helyzetének javítását. A Romani Criss szerint egy ilyen iskola nem oldhatja meg ezeket a súlyos szociális problémákat, és elutasítja, hogy a kormány ezekkel az érvekkel indokolja az iskolaalapítást.

Azt is kifogásolják, hogy a román kormány nem bocsátotta társadalmi vitára a tervezetet. Szerintük a váratlan bejelentés azt a célt szolgálja, hogy a kormány elterelje a figyelmet a közélet homlokterébe került Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tervezett magyar kar ügyéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: