2012-06-01 15:09:16• hírek • Kocsis Zoltán

Rosickiben és Cechben bíznak a csehek

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Első ránézésre az A csoport nem tűnik túlságosan veretesnek: Csehország mellett Görögország, Lengyelország és Oroszország sem tartozik a klasszikus labdarúgó nagyhatalmak közé. Ha a csoport tagjait jobban megnézzük, akkor rögtön megváltozhat a véleményünk. Görögország ugye, sportág legnagyobb meglepetését okozva, 2004-ben megnyerte a tornát, az elődöntőben a cseheket búcsúztatva. Négy évvel később pedig Oroszországot búcsúztatta a későbbi győztes spanyol válogatott az elődöntőben - miután egy körrel korábban kiejtették a hollandokat. Lengyelország pedig házigazda...

Csehország 2008-ban az utolsó csoportmeccsen már 2-0-ra is vezetett Törökország ellen, ám Nihat Kahveci az utolsó öt percben kétszer is betalált, így 3-2-es zakó lett belőle - és kiesés. Az utolsó gólnál ráadásul Petr Cech élete egyik legnagyobb hibáját elkövetve gyakorlatilag a török csatár elé ejtette a labdát.

Ennek ellenére a csehek idén is nagyon bíznak Cechben és nem véletlenül: a Chelsea-vel alig két hete nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ráadásul mind a Barcelona, mind a Bayern ellen remek teljesítménnyel vette ki a részét a sikerből. A csehek másik nagy reménysége Tomás Rosicki. Az Arsenal középpályása, miután több mint egy évet ki kellett hagynia sérülés miatt, idén tavasszal több meccsen is régi önmagát idézte. A keret harmadik „nagy öregje" Milan Baros, aki 8 góllal járult hozzá a Galatasaray bajnoki címéhez.

Ami a fiatalokat illeti, az alig 22 éves Tomas Necidről már évek óta ódákat zengenek, de hát az orosz sztyeppe messze van az európai labdarúgós fókuszpontjától. A vele egyidős Tomas Pekhart ígéretes szezont futott, kilenc gólt lőtt a Nürnberg színeiben.

Michal Bilek különböző okok miatt nem számít Daniel Pudil, Zdenek Pospech és Libor Kozak szolgálataira. Ott van viszont a keretben Theodor Gebre Selassie! Az etiópiai apával és cseh anyával rendelkező szélső védő már Csehországban született és ő a válogatott történelmének első színes bőrű tagja.

Nehéz megmondani, hogy mire lehet képes ez a fegyelmezett, fizikailag erős, ám nem túlságosan penge cseh válogatott. Ha jobban koncentrál, mint négy éve, akkor továbbjuthat a csoportból. Annak viszont túlságosan nem örülhetnek, hogy rögtön az első nap amolyan csoportdöntőt kell játszaniuk Oroszország ellen.

A cseh keret:
Kapusok: 1 Petr Cech (Chelsea), 16 Jan Lastuvka (Dnipro), 23 Jaroslav Drobny (HSV)
Védők: 12 Frantisek Rajtoral (Plzen), 5 Roman Hubník (Hertha), 6 Tomás Sivok (Besiktas), 3 Michal Kadlec (Leverkusen), 2 Theodor Gebre Selassie (Liberec), 8 David Limbersky (Plzen), 4 Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: 10 Tomás Rosicky (Arsenal), 13 Jaroslav Plasil (Bordeaux), 9 Jan Rezek (Anorthoszisz), 18 Daniel Kolár (Plzen), 19 Petr Jirácek (Wolfsburg), 11 Milan Petrzela (Plzen), 14 Václav Pilar (Plzen), 17 Tomás Hübschman (Sahtar), 22 Vladimír Darida (Plzen)
Támadók: 15 Milan Baros (Galatasaray), 21 David Lafata (Jablonec), 20 Tomás Pekhart (Nürnberg), 7 Tomás Necid (CSZKA Moszkva)

Csehország programja:
Csehország - Oroszország jún. 8 21.45
Csehország - Görögország jún. 12. 19.00
Csehország - Lengyelország jún. 16, 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: