2019-01-06 10:58:47• hírek • Szatmár.ro

Viszonzatlanul: vannak, akik csendben és önként mentenek életet

A Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti kirendeltségének önkéntes csapata az éjszakai körút előtt
A Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti kirendeltségének önkéntes csapata az éjszakai körút előtt

Vízkereszt napján, január 6-án, valamint az utána következő időszakban igazán hidegek az éjszakák a népi időjárási megfigyelések szerint.

Ezt bizonyítják a meteorológiai jelentések is, melyek vasárnaptól péntekig éjszakánként -10 Celsius fokos fagyot ígérnek. Ebben az igazi téli zimankóban megszaporodik a dolga nem csak a rendőrségnek, a mentőszolgálatnak vagy a tűzoltóságnak, hanem a jótékonysági szervezeteknek is.

 

Azok számára, akiknek nincs fedél a fejük felett, nincs fűtés az otthonaikban vagy kint rekedtek valahol (bármilyen okból is kifolyólag), egy tál meleg étel és tea, egy vastag takaró és pár téli ruházati cikk, illetve lábbeli bizony, életmentő lehet. Ebben nyújt segítséget éjjelente a Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat önkéntes csapata.

 

Az önkéntesek délutánonként szendvicset és teát készítenek, majd felkerekednek és meglátogatják azokat, akiknek nincs szerencséjük 20-22 Celsius fokos fűtött otthonhoz ebben a fogvacogtató januári időben. A Máltai Szeretetszolgálat közösségi oldalán a következő megható bejegyzés olvasható:

 

"Sosem vársz semmit annyira, mint a hajléktalan személyek válaszát. Szólítod, és magadban könyörögsz azért, hogy bármilyen életjelet adjon magáról. Némaság. Csendben figyelsz, közelebb lépsz, és ő végre megszólal, beszélgetni kezdtek... A mínuszokra való tekintettel önkénteseinkkel ma újra a hajléktalan személyek megsegítésére indulunk. Az elkövetkező időszakra nagyon hideget jósolnak a meteorológusok, kérjük fokozottan figyeljenek az utcán élő emberekre! Köszönjük!"

 

Vannak azonban olyan helyzetek, melyekben ezek már sajnos kevésnek bizonyulnak. Az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség a közösségi média oldalán megosztott egy közleményt, melyben a hipotermia, azaz a szervezet nagyfokú kihűlésének jeleit mutatja be. Ezek a következőek: zavarodottság, álmosság, hidegrázás, beszédbeli nehézségek és a kezek, valamint a lábak meredt, hideg állapota.

 

Amennyiben kapcsolatba lép olyan emberrel, akin ezeket a jeleket tapasztalja, azonnal hívja a 112-es segélykérő számot és jelentse a bajbajutottat. A mentők kiérkezéséig maradjon az illető mellett és próbálja meg felmelegíteni, ráteríteni valamit, ébren tartani. Kerülje el, hogy túlzottan megmozgassa, mert a hideg vér a létfontosságú szerveket is elérheti. Semmiképp se dörzsölje a testrészt vagy tartsa meleg víz alá, mert értágító hatása ronthat az állapotán. Testmeleg környezetben, jól betakarva lassan átmelegszik a kihűlt test. Langyos folyadék fogyasztása javallott, de semmiképp sem meleg vagy forró. A fokozatosság elve alkalmazandó, a lassú átmelegedés menti meg az áldozatot a maradandó károsodástól.

 

Ne menjünk el szerencsétlenül járt embertársaink mellett! Segítsünk ott, ahol csak lehet!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: