2010-02-17 18:11:43• hírek • Gozner Gertrud

Visszavonták az engedélyét

Az Országos Gyógyszerügynökség visszavonta a többek közt a sertésinfluenza vírusa elleni vakcina előállításával megbízott bukaresti Cantacuzino Intézet gyártási engedélyét. Hírügynökségi források szerint az intézet nem tartotta be az etikai szabályokat, ezért vonta vissza a hatóság az engedélyt.

Anca Cuprariu a gyógyszerügynökség képviselőjének nyilatkozata szerint az itt gyártott oltóanyagokat többszörösen bevizsgálták és letesztelték, az intézet engedélyének a visszavonása nincs hatással a minőségükre. Az engedélyt mindig az új európai gyártási normákhoz kell igazítani - tette hozzá Cuprariu.

A beoltott személyeknek tehát nincs félnivalójuk, nincsenek problémák az oltóanyag minőségével. A H1N1-elleni oltás mellett a Cantacuzino Intézet gyermekek számára készített többféle vakcinát.

Cseke Attila egészségügyi miniszter gyors megoldást vár az Országos Gyógyszerügynökségtől és a Cantacuzino Kutatóintézettől hogy minél előbb újrakezdődjön a vakcinagyártás. A Cantacuzino Intézet legkésőbb hétfőig, február 22-ig köteles bemutatni az Országos Gyógyszerügynökség által is jóváhagyott intézkedéscsomagot, amelynek révén az Intézet megkapja a gyártási engedélyt és újrakezdi az oltóanyaggyártást.

Az Országos Gyógyszerügynökség vezetősége köteles sürgősségi eljárásban, március végéig elvégezni az engedélyezéshez szükséges felülvizsgálatot, hogy április elején újrakezdődhessen a vakcinagyártás.

Az oltóanyagok gyártása minden ország egészségügyi stratégiájának része. Komolyabb hozzáállást kérek a helyzet kezelésében, és felhívom a figyelmüket, hogy a határidők megszegése büntetést von maga után - fogalmazott a tárcavezető a két intézmény vezetőivel folytatott megbeszélésen.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint a február 8 és 14 közötti periódusban 2335 személy oltatta be magát a H1N1-vírusa ellen a megyében. Az igazgatóság raktárán jelenleg 8966 sertésinfluenza-elleni oltás található.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: