2011-03-23 14:28:59• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Visszavágtak Csibinek a román szélsőségesek

Súlyos etnikai viszályokat gerjeszthet, ezért a román nemzetbiztonságot veszélyeztetheti Csibi Barna abdrudbányai jelenléte - írta szerdai számában az Adevarul.

A bukaresti napilap kommentátora hibás döntésnek minősíti, hogy az Avram Iancu bábuját Csíkszeredában nyilvánosan felakasztó romániai magyar székely gárdistát munkahelye - az országos adóhatóság (ANAF) - éppen a mócok földjén fekvő Abrudbányára küldte. Az adóellenőrként dolgozó Csibit egyébként Sorin Blejnarnak, az ANAF elnökének rendelete alapján helyezték át arra a vidékre, ahol a románok által nemzeti hősnek tekintett Avram Iancu is származik.

A 31 éves csíkszeredai férfi március 14-én az egykori móc vezért ábrázoló szalmabábut felakasztotta egy rögtönzötten összeeszkábált bitófára Csíkszereda egyik közterén. Ezt a tettét nemcsak a románok ítélték el, hanem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői is.
A román kommentátorok ugyanakkor balga döntésnek nevezték Csibi munkahelyi áthelyezéssel történt "megbüntetését". A Realitatea televízió egyik beszélgető műsorában résztvevő újságíró emlékeztetett: a törvények szerint egy állami hivatalnoknak eleve tilos ilyen fajta politikai véleményt nyilvánítani, tehát szerinte az adóellenőrt el kellett volna bocsátani munkahelyéről.

Abrudbánya környékén mindenesetre Csibi Barna nem kívánatos személy. Kedden több mint ötszáz ember vett részt egy tüntetésen a Fehér megyei Topánfalván. A mócvidéki település Avram Iancuról elnevezett terén összegyűlt emberek követelték, hogy az (ANAF) vonja vissza az adóellenőr áthelyezéséről szóló döntést. A tiltakozók - köztük sokan román népviseletbe öltöztek - megkoszorúzták Avram Iancu szobrát, és hazafias dalokat énekeltek. A nagygyűlés résztvevői közös nyilatkozatban kérték, hogy az állam vezető intézményei ítéljenek el minden, a román állam integritása ellen irányuló megnyilvánulást.


Avram Iancuval töltötték meg Csibi blogját
Avram Iancuval töltötték meg Csibi blogját



A székely gárdista múlt heti akciója ellen vasárnap a Hunyad megyei Cebén, Avram Iancu sírjánál, hétfőn pedig Abrudbányán is szerveztek tiltakozást.

Az Adevarul szerdai kommentárjában az áthelyezésről szóló döntés hátterében kétféle okot vél sejteni: eszerint vagy "ostoba adminisztrációs intézkedésről" van szó, vagy pedig arról, hogy a román államapparátusban bizonyos román köröknek érdeke lehet etnikai ellentéteket szítani mócföldön. Ha ez utóbbiról lenne esetleg szó - írja a cikk szerzője - akkor az már nemzetbiztonságot érintő kérdés, és - mint vallja - az illetékes titkosszolgálatoknak kellene vizsgálódniuk ez ügyben.

A lap szerint ugyanis azon a környéken könnyen megeshet, hogy egyesek meg akarják bosszulni majd Csibi Barna tettét, és mindez szélsőséges cselekmények láncolatát idézheti elő mindkét oldalon. Csibi Barna blogját egyébként ismeretlenek feltörték, és törölték róla az eddigi bejegyzéseket. A blogon szereplő egyetlen, A kiskirály uralja a Székelyföldet című bejegyzésben jelenleg Avram Iancu lovas szobra látható, Csibi profilját pedig átírták az ismeretlenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: