2010-06-26 13:56:41• hírek • MTI/Reuters

Visszavágna Dél-Korea és az USA

Szombaton az Uruguay-Koreai Köztársaság nyolcaddöntővel megkezdődik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság egyenes kieséses szakasza.

Az uruguayiak kapott gól nélkül, rendkívül meggyőző teljesítménnyel nyerték meg az A csoportot, míg az ázsiai alakulat ennél jóval kiélezettebb csata végén került a legjobb 16 közé, első ízben hazáján kívül.

Az uruguayiak 11. világbajnokságukon szerepelnek, s két ízben elhódították a trófeát. Érdekesség, hogy utoljára az 1950-es világbajnokságon tudtak veretlenül a csoport élén végezni, azt a tornát pedig később megnyerték.

"Tisztában vagyunk vele, hogy ha előnybe kerülünk, akkor azt nem adhatjuk el. Ismerjük a korlátainkat, erős védelmünk van és veszélyes támadósorunk" - nyilatkozta Diego Perez, az uruguayiak középpályása.

A dél-koreai csapat eddigi öt mérkőzésén egyszer sem tudott nyerni az uruguayiakkal szemben, ráadásul négyszer vereséget szenvedett. Az 1990-es világbajnokságon például Daniel Fonseca a 90. percben lőtte a győztes gólt.

"Tudom, a játékosaim nem érik be azzal, hogy bejutottak a legjobb tizenhat közé. Keményen fognak dolgozni, elődöntőbe akarnak kerülni." - mondta Huh Dzsung Mu, a koreaiak szakvezetője.

"Több uruguayi mérkőzést is megnéztünk, erős csapat, amely remekül teljesített a csoportkör során, alaposan fel kell készülnünk belőlük" - tette hozzá Park Dzsi Szung, a csapat legnagyobb sztárja.

Az uruguayi válogatott csoportja első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott a franciákkal, majd könnyedén nyert a házigazda dél-afrikaiak, végül pedig a mexikóiak ellen.

A dél-koreaiak a görögök elleni győzelemmel nyitottak, majd következett az argentinoktól elszenvedett vereség, ám a nigériaiak elleni döntetlennel végül továbbjutottak.


Pak Dzsi Szung Dél-Korea vezére
Pak Dzsi Szung Dél-Korea vezére


A drámai körülmények között továbbjutott amerikai együttes az egyetlen állva maradt afrikai csapattal, a ghánai alakulattal találkozik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szombati második nyolcaddöntőjében. Az összecsapást Kassai Viktor vezeti majd.

A két válogatott négy évvel ezelőtt a csoportkörben csapott össze, akkor Ghána 2-1-re győzött. "Nagyon jó csapat a ghánai, rendkívül atletikusak és technikásak. Kemény feladat lesz, de ez egy remek alkalom a visszavágásra a 2006-os vereségért" - mondta Bob Bradley amerikai szövetségi kapitány.

A 2006-os mérkőzésről többen is a lehetőséghez juthatnak majd most is, így Oguchi Onyewut, Steve Cherundolót, Clint Dempsey-t, DaMarcus Beasleyt és Landon Donovant is fűtheti a visszavágás vágya.

Amennyiben Ghána búcsúztatja az Egyesült Államokat, akkor Kamerun (1990) és Szenegál (2002) után a harmadik olyan afrikai csapat lehet, amelyik bejut a legjobb nyolc közé.

"Afrikáért meg kell tennünk, rekordokat akarunk dönteni" - fogalmazott Sulley Muntari, a ghánaiak Bajnokok Ligája-győztes középpályása.

"Rendkívül fontos volt a továbbjutás számunkra, és egész Afrika számára. Reméljük, tovább élvezhetjük a kontinens támogatását" - nyilatkozta Milovan Rajevac, a ghánaiak szerb szövetségi kapitánya.

Az amerikaiak 1930-ban érték el legnagyobb világbajnoki sikerüket, akkor az elődöntőig jutott a gárda, ott azonban megsemmisítő, 6-1-es vereséget szenvedett az argentinoktól. 2002-ben negyeddöntős volt az együttes, s a későbbi finalista németektől kapott ki.

Az amerikaiak a csoportkör első fordulójában 1-1-es döntetlent játszottak az angolokkal, majd következett a szlovénok elleni 2-2, végül jött az Algéria elleni drámai csata, amelyet Landon Donovan 91. percben szerzett góljával nyertek meg.

A ghánaiak az első fordulóban a szerbeket győzték le, ám a folytatásban csak szenvedtek az ausztrálok ellen, így a vége 1-1 lett, majd következett a németektől elszenvedett 1-0-ás vereség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: