2010-02-16 12:03:39• hírek • MTI/Reuters

Visszavág az iPhone-nak a Microsoft

A Microsoft karácsonyra ígéri új mobilplatformjának, a Windows Phone 7 operációs rendszerének, és az ezzel a szoftverrel működő telefonoknak a piacra dobását.

A barcelonai Mobile World konferencián bemutatott szoftverrel a Microsoftnak talán sikerül visszahódítania az Apple és a RIM által elvesztett ügyfeleit. Az iPhone és a Blackberry térhódítása, valamint a Microsoft tavaly októberben kiadott kevésbé sikeres Windows Mobile 6.5-ös mobilszoftverének eredményeként, a redmondi szoftvercég az okostelefonok piacán elért 13,9 százalékos piaci részesedése 2009-ben 8,8 százalékra esett vissza.

A Microsoft "törzsvásárlói" elsősorban az üzleti világból kerülnek ki, miközben a rivális gyártók az árak csökkenésével a fiatalabb korosztály felé is bővítettek. A Microsoft ráadásul az egyetlen olyan szoftvercég, amely licencdíjat kér a telefongyártóktól. A HTC, a Samsung és a Motorola - amelyek Windows-telefonokat is gyártanak - egyre inkább az ingyenes Android operációs rendszere felé fordulnak. A Google szoftvere ráadásul az egyre növekvő fejlesztői környezet figyelmét is felkeltette.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a Phone 7 operációs rendszert elsősorban olyan üzletembereknek tervezték, akik nem csak az üzletnek élnek. A Windows-telefonok előlapján mindössze három gomb található: Start, Keresés, és Visszalépés. A kijelzőn megjelenő alkalmazásokat pedig hat érdeklődési körbe csoportosították.

Ezek közül az Emberek csoportba kerültek a kapcsolattartást, azonnali üzenetküldési szolgáltatást lehetővé tévő alkalmazások, többek között a Twitter és a Facebook közösségi portálok. A Képek csoportba kerültek a frissen készült vagy az eszközzel legutóbb szinkronizált fotók. A Játékok csoportban pedig az Xbox Live játékai is megjeleníthetők lesznek.
Az új operációs rendszerrel telepített telefonok, amelyeket mások mellett az LG, a Samsung és a HTC gyárt majd várhatón az év végén kerülhetnek a boltokba.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: