2017-05-08 19:36:45• hírek • MTI

Visszautalta a szakbizottságba a szenátus a vitatott közkegyelmi tervezetet

Visszautalta a jogi bizottságba a közkegyelmi törvénytervezetet a szenátus hétfőn, azzal a kéréssel, hogy a bizottság egy héten belül - módosító indítványai mellőzésével - a kormány eredeti törvénytervezetéhez készítsen véleményezést.

A szociálliberális kormánytöbbség a februári korrupcióellenes tüntetéshullám elcsendesedése után áprilisban tűzte napirendre a szenátusban a közkegyelmi törvényjavaslatot, a jogi bizottság pedig az utóbbi hetekben több ponton is módosította a kormány tervezetét.

A törvénytervezet miatt feszültség támadt a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártban (PSD), miután múlt héten a jogi bizottság szociáldemokrata tagjai a közkegyelmet a korrupciós bűncselekményekre is ki akarták terjeszteni, újabb közfelháborodási hullámot, utcai tüntetéseket váltva ki az országban.

Bár múlt szerdán megszavazott módosítását a szenátus jogi bizottsága már másnap visszavonta, azóta korrupcióellenes tüntetők százai nap mint nap arra figyelmeztették a kormánytöbbséget, hogy készek újraindítani a februárban elült, több százezer embert megmozgató tiltakozási hullámot, ha a korrupcióért elítéltek is kegyelmet kapnak.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn azt mondta: a szenátus jogi bizottságát vezető Serban Nicolae súlyos kárt okozott a párt megítélésének, amit csak úgy lehet helyrehozni, ha a szenátus módosítások nélkül szavazza meg a kormány közkegyelmi tervezetét. A kormány eredeti változata az öt évnél nem hosszabb börtönbüntetéssel sújtott elítélteket helyezné szabad lábra, de az erőszakos, szexuális, kiskorúak ellen irányuló vagy korrupciós bűncselekményekért elítéltek nem részesülnének kegyelemben.

A szenátus hétfői plenáris ülésén a jobbközép ellenzéknek nem sikerült elérnie, hogy a közkegyelmi törvénytervezetet mindenestől elutasítsa a szenátus. A szociálliberális kormánytöbbség, Dragnea óhajának eleget téve, visszaküldte a jogi bizottságnak a tervezetet, hogy az - több hetes munkája eredményét félretéve - módosítási javaslatok nélkül dolgozza ki és bocsássa szavazásra jelentését.

Amennyiben a szenátus plénuma május 23-ig nem szavaz a közkegyelemről, a törvénytervezet hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva így is úgy is eredeti változatában kerül tovább a képviselőházba, ahol végső formáját elnyeri. Mivel ennél a jogszabálynál nem a szenátus a döntő ház, a közkegyelem tét nélküli szenátusi vitáját afféle tesztként értelmezte az ellenzéki sajtó, amellyel szerinte a PSD "ügyeletes bűnbakjai" a korrupcióellenes mozgalom tűrőképességét és éberségét akarták próbára tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: