2011-10-24 13:58:50• hírek • MTI

Zuniceratops, a kétszarvú dinoszaurusz

A Zuniceratops, a kétszarvú dinoszaurusz csontvázát rekonstruálták és állították ki az Arizonai Természettudományi Múzeumban.

A Zuniceratops kevéssé ismert dinoszaurusz, amit az is magyarázhat, hogy híres unokatestvéréhez, a Triceratopshoz ("háromszarvú arc") képest szerény testméretű őshüllőről van szó: hossza legfeljebb 3-3,5 méter lehetett, magassága nem haladta meg az 1 métert, tömegét pedig 100-150 kilogrammra becsülik a szakértők - olvasható a Smithsonian Magazine honlapján.

Fosszíliái a 93 millió-89 millió éves kőzetrétegekből kerültek elő Új-Mexikóban. Körülbelül 10 millió évvel korábban élt az ismertebb, szarvas Ceratopsidae család tagjainál, így betekintést enged az őstörténetükbe.

A szakemberek "mozaik dinoszaurusznak" is tekintik a zuniceratopszokat, amelyek testfelépítésük alapján egyfajta átmenetet képeztek a fejletlenebb szarvas dinoszauruszok, a Protoceratopsok és a későbbi Triceratopsok között. Míg a törzsük "archaikus", már kifejlődtek a szemöldökszarvaik, a fogazatuk - miként a háromszarvú dinoszauruszok esetében - "ollóként" működött, amellyel függőlegesen darabolta a növényi táplálékot.

A kevésbé népszerű dínó: Zuniceratops

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: