2019-10-16 01:13:41• hírek • Blikk.hu

Visszatért a pokolba Tvrtko – Csernobili sugárzás miatt vizsgálták a riportert

Életét kockáztatta legújabb filmjének, a Tvrtko: Túl minden határon – Csernobil felvételén Vujity Tvrtko (47).

Az ATV riportere ugyanis a csernobili atomerőműhöz látogatott, amely a katasztrófaturizmus egyik legfőbb célpontja lett az utóbbi években. Miközben a felrobbant reaktor fölé húzott betonszarkofág lábánál ma már pólókat, bögréket és hűtőmágneseket kapni, a veszély még mindig hatalmas. Nemrégiben a szerencsétlenség helyszínén forgató Vujity Tvrtko és stábja is betartott minden szabályt, hiszen az életük függhetett ettől. 
 

A riporter, akinek Csernobilről szóló új filmjét november 1-jén este 20:30-kor tűzi műsorra az ATV, húsz évvel az első látogatása után a Túl minden határon-filmek állandó stábjával, Varga Zsolttal és Varga Dezsővel tért vissza, és döbbenten tapasztalta: az életveszély és a kalandvágyó turistákat kiszolgáló élménypark egyszerre jelenik meg az atomerőmű körüli zónában.
 

– Akár pár méteren belül tapasztalhattuk azt, hogy a radioaktív sugárzást mérő Geiger-Müller-számláló csendben pittyeg, majd két lépéssel arrébb kiakad. Rajtunk ráadásul kettő is volt, biztos, ami biztos – kezdte a Blikknek beszámolóját Tvrtko. – Meglepő módon a szarkofág melletti kantin az egyik legbiztonságosabb hely az egész területen. Az erőműben ugyanis ma is több százan dolgoznak, egyik nap együtt ebédeltünk velük – árulta el a riporter, akinek persze az első dolga hazatérése után az volt, hogy az Energiatudományi Kutatóközpontban megvizsgálják. 
 

– Az út előtt és után is átestünk egy komplett vizsgálaton, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem lettünk fertőzöttek. Én például az összes ott viselt ruhámat kidobtam a veszélyeshulladék-gyűjtőbe, sőt a jegygyűrűmet el sem vittem magammal – vallotta be Tvrtko, aki a vizsgálat után boldogan vitte haza a családjának az egészségét igazoló papírt. 
 

Félelme nem is alaptalan, hiszen akár egy otthagyott tárgy megérintése vagy a felkavart por belélegzése életveszélyes lehet. Akadnak olyan helyek a környéken, ahol még mindig a határérték sokszorosa a sugárfertőzöttség. 
 

– Olyan érzése van az embernek, mintha a láthatatlan gyilkos leselkedne ránk minden pillanatban. Nagyon nyomasztó – árulta el a stáb egyik tagja, Varga Zsolt, aki testvérével együtt a háziorvos véleményét is kikérte az út előtt. – Azt tanácsolta, szedjünk D-vitamint nagyobb dózisban, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Bevallom, nagyon féltem, nem is megyek vissza soha többé – vallotta be Dezső. 


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: