2019-01-29 15:23:27• hírek • Bede Emőke

Visszatért Szatmár megyébe az afrikai sertéspestis

Kedden a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal közölte, újabb két településen ütötte fel fejét az afrikai sertéspestis.

Bár az évet azzal a pozitív hírrel indítottuk, hogy sikerült felszámolni minden ASP-gócot a megyében, most kiderült, újabb Szatmár megyei településeken mutatták ki a sertések szempontjából végzetes kimenetelű fertőzés jelenlétét. Úgy Oláhcsaholyban, mint Tasnádorbón vizsgálatokkal igazolták az állatorvosok gyanúját. Ezzel kapcsolatban a hivatal azonnali hatállyal életbe lépő óvintézkedéseket fogadott el, melyeket továbbítottak az érintett településeknek is.
 

Korábban a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság azt közölte, hogy 2018-ban sikerült 13 fertőzésgócot felszámolni a megye hét településén. Az ASP által érintett települések között ott volt Mikola, Újberek, Tasnádszarvad, Nagygérce, Bocskó, Nagytarna és Kegye is. E települések mindegyikén laborvizsgálatok is igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a gazdák által tartott állatokban, melyeket épp ennek okán le is kellett ölni.  A DSVSA által közzétett információk szerint ez összesen 20 gazdaságott érintett, a gazdákat kivétel nélkül mind kártalanították. A számukra kifizetett kártérítés összértéke 63 260 lej volt (az összeg megállapításakor az aktuális piaci árakat vették alapul).


A fertőzés azonban nem csak a háztáji gazdaságokban ütötte fejét, hanem a vadállományban, a vaddisznók körében is. A megye területén összesen 49 elhullott állatot találtak  tavaéy a vadászok, 773-at pedig ők maguk lőttek ki prevenciós céllal. A labor végül 36 esetben igazolta, hogy az elhullott vagy kilőtt vaddisznó hordozta az afrikai sertéspestist. Bár a kilövés elsőre drasztikus módszernek tűnhet, ez az ASP megfékezésének egyik kulcslépése, ugyanis a vaddisznók taxiként szállíthatják a fertőzést a megye egyik pontjáról a másikra. Azonban nem csak e két színtéren vették fel a kesztyűt a fertőzéssel a hatóság munkatársai, hanem rendszeresen közúti ellenőrzéseket is szerveztek a rendőrség támogatásával annak érdekében, hogy kiszűrjék az engedély nélküli állat- és hússzállítmányokat.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: