2019-08-02 12:48:34• hírek • közlemény

Visszatérnek a Partiumi Filmélmények a régióünnepen

Fotó: youtube.com
Fotó: youtube.com

Partiumi Filmélmények címmel idén is szabadtéri filmvetítéseket szervez a Partiumi Magyar Napokon a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület.

Augusztus 20-a és 22-e között a legrangosabb magyar filmek fénylenek fel a Batthyányi sétány rendezvényterén felállításra kerülő vásznon. A szervezők azonban nem csak a magyar közönséget várják, a bemutatásra kerülő alkotások mindenikét román nyelven is feliratozzák. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a multiplexek hollywoodi kínálatával szemben hamvaiból feltámadó főnixként szárnyaló magyar filmtermés színe javát.


„A 2018-ban debütáló Partiumi Filmélmények ebben az évben is olyan magyar filmújdonságokat hoz el Szatmárnémetibe, melyek a publikum és a szakma előtt már nem egyszer bizonyítottak, hiszen több nemzetközi filmfesztiválról is díjakkal tértek haza. Ennél fogva nem túlzás azt állítani, hogy ezek az alkotások valódi értéket képviselnek, és kétségtelenül érdemesek arra, hogy minél szélesebb körben megismerjék őket. Úgy gondoljuk, a Partiumi Magyar Napok remek lehetőséget nyújt erre, ugyanis tapasztalataink szerint a délutáni események résztvevői előszeretettel zárják a napot egy-egy igazi filmcsemege megtekintésével” – mondja Barakonyi Gergő, a Partiumi Filmélmények szervezője.


Három este, három remekmű

A Partiumi Filmélmények első estéjén, 21:30-tól az Örök tél című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. Szász Attila ebben annak a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. A film 110 percében egy sváb fiatalasszony, Irén történetét követhetjük végig, aki családját hátrahagyva kényszerül nekivágni az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket, és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A tábor melletti bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak – akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Hogy sikerül-e Irénnek és Rajmundnak, illetve szerelmüknek leküzdeni az embert próbáló akadályokat, az augusztus 20-án kiderül.


Másnap a Torinói és a Monte Carloi Filmfesztiválon is díjazott Rossz versek című alkotást láthatja a közönség. Reisz Gábor alkotásának főhőse a 33 éves Merthner Tamás, akivel szakított a Párizsban tanuló barátnője, így magánélete romokban hever. Önsajnálatába merülve, a múltban kezdi el keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Ugyanakkor a férfi nem csak a magánéleti problémáival kapcsolatban jut fontos következtetésekre, hanem a mai társadalomról is levonja sajátos megállapításait.


A Partiumi Filmélmények utolsó napján, augusztus 22-én az Oscar-díjas Nemes Jeles László legújabb filmje, a Napszállta fénylik fel a vásznon. A képsorok 1913 nyarát, a béke utolsó budapesti napjait idézik fel. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába, és egyetlen vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Egy váratlan fordulatnak köszönhetően a lány megtudja, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig még a létezéséről sem tudott, ezért Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. A múlt eseményeiben egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 


Magyar klasszikusok – nem csak felnőtteknek

A Partiumi Filmélmények szervezőcsapata egy igazi különlegességgel is készül az idei PMN-re. A Magyarország Kormánya által kezdeményezett Külhoni Magyar Gyerekek Éve 2019 programsorozat alkalmából és a Partiumi Vándormozi jóvoltából három olyan digitálisan feljavított ifjúsági filmet hoznak el a szatmári gyerekeknek, amelyek garantáltan bebizonyítják, a házi olvasmányok történetei is lehetnek legalább annyira izgalmasak, mint a legújabb hollywoodi sikersztorik.


Augusztus 20-án 16 órától, az Iparosotthonban a Pál utcai fiúk és az általuk a végsőkig védelmezett grund világhírű története elevenedik meg. Másnap egy újabb bátor legény kalandjait izgulhatják végig a gyerekek, a mozivásznon ugyanis János vitéz története fog kibontakozni a Jankovics Marcell-féle rajzfilmes feldolgozás formájában. A magyar irodalom megfilmesített remekműveinek sorát 22-én A kőszívű ember fiai, azaz a Baradlay-fivérek története zárja, amelyet Jókai Mór nagy sikerű regénye alapján Várkonyi Zoltán varázsolt vászonra.


Fő támogatók: 

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia


Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: