2019-04-08 10:01:30• hírek • Nagy Tímea

Visszatérne már a jól megszokott piaci kerékvágásba? Így áll a Kis- és a Nagypiac felújítása (képgaléria)

Az árusok türelmetlenek, a vásárlóknak sem tetszik a felfordulás. Utána jártunk, hogy áll a két piac renoválása, mikor vehetik már birtokba a jól megszokott standokat az eladók és a kliensek?

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a kérdéseinkre eképp nyilatkozott:

 

Az 1-es Számú Élelmiszerpiac (Nagypiac) zöldség-gyümölcs részlegének helyreállítása 70%-os készültségi állapotban van. A tervben a beton asztalok rehabilitálása, továbbá egységes, egybe öntött beton tető megoldása és az esővíz elvezetésére az ereszek kialakítása szerepelnek. Az asztalok közötti burkolatot is szeretnék rendbe tenni, miután a „bútorzat” modernizálásával elkészülnek. Virágok és padok elhelyezésével szeretnék barátságosabbá tenni a környezetet.

 

A piac egyik része már kész van, az árusok visszatértek a helyeikre. A másik részén tartanak a munkálatok. Akik addig ott kereskedtek, más helyet találtak maguknak az építkezés idejére, vagy ki sem mennek addig, míg készen nem áll az építmény.

 

A nagypiaci beruházás összértéke meghaladja az 525 000 lejt (110 ezer eurót). Ez a befektetés közel 150 helyi termelőnek teremt kulturált feltételeket portékáik árusításához.

 

A kereskedők mindezek ellenére nemtetszésüket fejezik ki néhány újítással kapcsolatban. Első és legfontosabb pont a listájukon a napernyő használat betiltása. A piac vezetősége, amint az asztalokat hivatalosan is átadják, leveteti az árusokkal a sokszínű és -formájú ernyőket, melyek a terméket hivatottak védeni a naptól és az esőtől. A termelőket a külcsíny azonban hidegen hagyja, ha arról van szó, hogy a zöldség-gyümölcs a tűző napon már a délelőtt folyamán megfonnyad.

 

A piac vezetősége és a Polgármesteri Hivatal is biztosította a termelőket afelől, nem hagyják tönkremenni az árut. Az asztalok első sorának tetejéhez napellenzőt erősítenek, mely egységes arculatot biztosít a felújított környezetnek, de a portéka védelmét is megoldja. Ez irányba egyelőre nem történtek gyakorlati lépések, a munkálatok lezárására vár mindenki.

 

 

A 2-es Számú Élelmiszerpiacon (Kispiac) gőzerővel dolgoznak a brigádok. Egy új épületet húznak fel, melyben a tejterméket árusítók kapnak helyet a földszinten, az emeleten lesznek az adminisztratív irodák és az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (D.S.V.S.A) vizsgálati helye. Kültéri standok létrehozásán is fáradoznak, melyek szintén minden igényt kielégítően állnak majd a gazdálkodók és a vásárlók rendelkezésére.

 

A Kispiac „A jelzésű” területét bevonják egy fém burkolattal, mely megvéd az esővíztől. Az egész zónát beültetik. A „B jelzésű” részen hoznak létre toalett helyiséget a vásárlóknak és az eladóknak.

 

A beruházás értéke mintegy 1,5 millió lej (315000 euró), melyből minden igénynek megfelelő, modern eladótérrel örvendeztetik meg a termelőket és a vásárlókat egyaránt. A kivitelezés határideje 2019 augusztusa.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: