2015-07-14 16:52:39• hírek • MTI

Visszatér a Nokia

Tervezi a visszatérést a okostelefon-üzletbe a finn óriás, de csak a készülékek tervezésével foglalkozna, a gyártást más vállalatoknak adná át - közölte kedden a finn vállalat.

A mobiltelefon-üzletben valaha piacvezető finn vállalatot már évekkel ezelőtt kiszorította az okostelefonok piacáról a Samsung és az Apple.

A Microsoft tavaly áprilisban vette át a Nokia okostelefon-üzletágát, összesen 9,5 milliárd dollárért, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket sem a nyereség, sem a piaci részesedés terén. A Microsoft ezért a múlt héten 7,6 milliárd dollár veszteséget írt le az okostelefon-üzletágban és 7800 alkalmazottat bocsátott el.

Satya Nadella vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Microsoft az eddiginél erősebben összpontosít majd az okostelefon-üzletágra, amin,  piaci elemzők szerint szűkebb modellpalettát kell érteni. Terry Myerson pedig, a Windows üzletág vezetője hétfőn közölte, hogy július végén,  Windows 10 operációs rendszeren futó, új, prémium kategóriás okostelefonokkal jelennek meg a piacon.

A piacon már hónapok óta folynak a találgatások a Nokia visszatéréséről az okostelefon-piacra, valamely közreműködő partnerrel. Egy ilyen üzleti konstrukcióban jelent meg például a Windows helyett az Android operációs rendszeren futó és egyelőre még csak néhány országban kapható Nokia N1 táblagép is.

A Nokia keddi tájékoztatása szerint a Microsofttal kötött szerződés értelmében okostelefon készülék Nokia márkanév alatt legkorábban 2016 negyedik negyedévében jelenhet meg a piacon. A Microsoft a Nokia okostelefon-üzletágának megvásárlásakor csak a Lumia modellnevet vette át, a Nokia márkanevet nem.

A fejlődő térségekben, ahol a viszonylag olcsó mobiltelefon készülékek még széles körű használatban vannak, a Nokia márkanév továbbra is erős marketing értékkel bír.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: