2019-09-17 13:16:27• hírek • Bede Emőke

Visszatekintő tárlattal állt ismét közönség elé Muhi Sándor grafikusművész

Kedden délután szinte egy tűt sem lehetett volna leejteni a szatmári Szépművészeti Múzeumban, ahol Muhi Sándor egy különleges, az elmúlt ötven év képzőművészeti tevékenységére visszatekintő tárlattal állt családja, barátai és a művészetszerető közönség elé.

A kiállításmegnyitón elsőként Feher Doina alpolgármester köszöntötte a művészt, hosszasan méltatva szakmai pályafutását és eredményeit. „Mi szatmáriak büszkék vagyunk Muhi Sándorra, hiszen ez alatt az 50 alatt többször is bebizonyította, hogy városunk kultúrájának egyik meghatározó egyénisége. Generációk sokasága tanulhatott tőle, ha pedig grafikáira tekintünk, vagy könyveit lapozzuk, mindannyian azt érezzük, hogy itthon vagyunk Szatmárnémetiben. Köszönjük, és további aktívan eltöltött éveket kívánunk” – mondta el a városvezető, ki után maga Muhi Sándor is köszöntötte az egybegyűlteket.



A grafikusművész visszaidézte pályafutásának kezdeti nehézségeit, melyeket főként az elnyomó rezsim gördített útjába. Míg kortársai a termelésben élen járó gyárakat vitték vászonra, addig Muhi alkotásai révén görbe tükröt tartott a hatalom és annak kegyeltjei felé. Muhi ezt követően egyik alkotásról a másikra haladva, olykor egy-egy anekdotát is elmesélve mutatta be az tárlat mind a 44 elemét, melynek köszönhetően nem csak egy szakmai pályafutás, de voltaképp egy teljes életút is kirajzolódott.





Az elmúlt ötven év munkásságát egyébként számos díjjal jutalmazták már. Ezek közül mindenképp érdemes kiemelni az Ezüstgyopár-díjat (2003), az Apáczai-díjat (ezüst és arany fokozat, 2004, 2010, 2016), a dr. Scheffler János-díjat (2004), a Gheorge Lazar Diplomát (első osztály, 2007), a Hejcéért címet (2010), illetve a nemrégiben átadott Bocskai-díjat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: