2009-04-28 11:41:19• hírek • Gozner Gertrud

Visszaküldték a vakcinákat

A minisztérium nem mondott le az oltási akcióról, ősztől szervezetebben próbálják meggyőzni a szülőket a vakcina hasznosságáról - jelentette be Dorina Dragos-Guran, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatónője.

Múlt év novemberében, az Egészségügyi Minisztérium által elindított országos méhnyakrák-elleni kampány a megyében is kudarcba fulladt, mivel a szülők tiltakoztak negyedikes kislányaik beoltása ellen. Ezért a közegészügyi hatóság kénytelen volt a vakcinákat visszaküldeni a gyógyszerforgalmazó cégnek. A Silgard nevű oltóanyagból 990 darabot kaptak, amiből 761-et visszaküldtek a gyártóhoz, míg a Cervarix nevű készítményből 989 darab érkezett, amiből 738 nem került felhasználásra.

Idén ősszel több időt szánnak a felvilágosító kampányra. Tudatosítani kell a lakosságban, hogy ezt a rákbetegséget egy vírus okozza és van lehetőség a védelemre - tette hozzá. A hatóság munkatársai remélik, hogy az anyák ezúttal fogékonyabbak lesznek az akcióra, ugyanis korábban leginkább az rémítette meg a szülőket, hogy ezt a típusú oltást gyermekkorú személyek kapják. Tavaly ősszel csupán hetven gyereket sikerült beoltatni a vírus ellen.

Romániában a méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Szatmár megyében összesen 2056 negyedikes kislány kaphat ingyenes méhnyakrák elleni oltást. A három adagból álló vakcina a kampány keretén belül ingyenes.

A három adagból álló vakcina a kampány keretén belül ingyenes

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: