2016-05-20 09:49:13• hírek • MTI

Visszaküldte a parlamentnek a plágium-törvényt

Klaus Iohannis elnök visszaküldte a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amelynek célja a doktori dolgozatok szabályozásának szigorítására lett volna, kifogásolva, hogy a módosított jogszabály valójában nem segíti elő a plágium felszámolását.

A lépést maga Iohannis jelentette be sajtótájékoztatóján. A kormány azt követően akarta szigorítani a szabályozást, hogy több magas rangú román tisztségviselő esetében felmerült a gyanú, hogy doktori dolgozatuk megírásakor a plágium vétségét követték el, azaz mások tudományos munkáiból ollóztak ki részleteket, forrásmegjelölés nélkül.

A kormány március elején sürgősségi rendeletben döntött a szigorításról. A rendelet később a parlament elé került, a törvényhozói testület viszont több módosítással együtt fogadta el. Iohannis szerint ezek a módosítások nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, és nem segítik elő a plágium felszámolását. Iohannis szerint a törvénytervezet nem állapít meg egyértelmű feddhetetlenségi szabályokat.

"Véget kell vetni a plágium jelenségének, és ehhez olyan törvényekre van szükség, amelyek biztosítják a teljesítményt, az átláthatóságot, és világosan szabályozzák, miként lehet visszavonni a plágium vétsége nyomán elnyert doktori címeket" - hangsúlyozta Iohannis.

A márciusi kormányrendelet eredetileg az oktatási miniszter jogkörébe utalta volna, hogy visszavonjon egy törvénytelenül elnyert doktori címet, a parlament módosításai révén azonban ez a hatáskör az egyetemekhez került. Oktatási szakértők szerint ez azért nem jó, mert az egyetemek eddig sem ellenőrizték alaposan a dolgozatokat, hanem ők maguk is nagyvonalúan szemet húnytak a kihágások fölött. A tervezet arra is lehetőséget biztosít a plágium vétségén tetten ért személyeknek, hogy önként lemondjanak doktori címükről, anélkül, hogy bármilyen büntető következményt elszenvedjenek.

Az elmúlt években több magas rangú tisztségviselővel szemben megfogalmazódott a plágium vádja. A szociáldemokrata Victor Ponta volt miniszterelnök például egy ilyen botrány nyomán 2014 őszén lemondott doktori címéről, miután váltig azt állította, hogy nem követett el plágiumot. A hiányos szabályozás miatt azonban Ponta hivatalosan a mai napig sem vesztette el tudományos címét.

Romániában az elnök egyszer küldhet vissza a parlamentnek egy törvénytervezetet, másodszor már köteles aláírni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: