2013-07-12 10:30:24• hírek • Baranyi László/MTI

Visszaküldte a népszavazási törvényt Basescu

Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a népszavazási törvényt csütörtökön Traian Basescu román államfő, mert szerinte az érvényességi küszöb leszállítása a jelenlegi ötvenről harminc százalékra nem biztosítana elegendő reprezentativitást a népakarat tükrözéséhez.

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) május 29-én módosította a népszavazási törvényt, amely azóta - a jobbközép ellenzék óvása nyomán - normakontrollon is átesett. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy nem sérti a román alaptörvényt a küszöb leszállítása, ha ezt csak egy év múlva kezdik alkalmazni.

Az USL azért módosította a népszavazási törvényt, hogy az esetleges választói érdektelenség ne hiúsítsa meg az alkotmány módosítását, amelyről népszavazást kell majd kiírni. Az USL-nek tavaly a tisztségéből felfüggesztett Traian Basescut azért nem sikerült eltávolítania, mert a leváltásáról rendezett népszavazáson - az elnököt támogató ellenzék bojkottja közepette - a részvétel nem haladta meg az ötven százalékot.

Basescu több ízben jelezte, nem ért egyet a USL alkotmánymódosítási tervezetével, mert az leszűkíti az elnöki hatásköröket, és nem veszi figyelembe a parlament karcsúsításáról rendezett 2009-es népszavazáson kinyilvánított közakaratot. A parlamenttől megfontolást kérő levélben az államfő rámutatott: csökkentené az alkotmányos stabilitást, ha ezentúl a választók harminc százaléka is módosíthatná az alaptörvényt.

A román jog szerint az államfőnek egyszer van alkalma megfontolásra visszaküldeni egy törvénytervezetet a parlamentnek: ha a törvényhozás azt változatlan formában fogadja el, az elnöknek ki kell hirdetnie a jogszabályt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: