2013-07-18 12:07:47• hírek • MTI

Visszakerülhet Mianmarba az aranylevél

Megdöbbenéssel fogadták Alsó-Szászországban Cornelia Pieper szövetségi külügyi államminiszter arról szóló ranguni bejelentését, hogy Németország esetleg visszaküldi a híres aranylevelet Mianmarba.

A szövetségi kabinet tagja kedden beszélt arról, hogy reményei szerint a több mint 250 éves aranylevél eredetije vagy annak egy másolata a mianmari főváros, Najpjido új múzeumába kerülhet.

A döntést az alsó-szászországi tartományi kormánynak és a kincsnek számító levelet őrző hannoveri Leibniz Könyvtárnak kell meghoznia - mondta az államtitkár.

Cornelia Pieper bejelentése váratlanul érte Georg Ruppert könyvtárigazgatót. "Meg vagyok döbbenve. Elképzelhetetlen egy ajándékot visszaszolgáltatni. Elvégre a Vatikán se követel vissza leveleket, amelyeket a pápa küld. A levél tartományi tulajdon!" - szögezte le.

Hasonló véleményen van Gabriele Heinen-Kljajic, Alsó-Százország kulturális minisztere, aki szerint legfeljebb az lenne elképzelhető, hogy egy másolatot kerüljön Mianmarba - írta szerdai számában a Bild című lap.
A burmai aranylevél egy rubintokkal kirakott, csaknem egészében tiszta aranyból készült, táblaszerű irat, amelyben Alaungphaja burmai király a 18. században felajánlotta barátságát II. György brit királynak, hannoveri választófejedelemnek.

A páratlan történelmi emlék 250 éven át pihent a Leibniz Könyvtár kincstárában, míg végül Jacques Leider történész, Burma-szakértő hároméves kutatómunkával meg nem fejtette titkait. Az 50x12 centiméteres aranylapot 2011-ben bemutatták a nagyközönségnek, az idő java részében azonban széfben őrzik.

"A levél értéke felbecsülhetetlen. Mesés módon türközi a napnyugati és a keleti világ közötti kapcsolatot" - hangsúlyozta akkor Georg Ruppelt.

A gyarmatosító Angliának küldött levélben a burmai király felsorolja címeit, a rubint-, az arany-, az ezüst-, a réz-, a vas-, a borostyán- és a drágakőbányák, illetve a fehér, a vörös és a tarka elefántok urának írva le magát. Miután II. György nem méltatta válaszra Alaungphaját, a burmai király haragra gerjedt, és a földdel tette egyenlővé a brit kereskedelmi telepet.

II. György minden bizonnyal nem tudott mihez kezdeni a burmai írással, így szülővárosába, Hannoverbe küldette az elefántcsontdobozban érkező levelet. 1768-ban VII. Keresztély dán király véletlenül kárt tett benne, amikor inkognitóban ellátogatott a hannoveri könyvtárba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: