2011-06-17 09:38:12• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Visszahívták az EMNP ügyét tárgyaló bírót

Felfüggesztették az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséről szóló bírósági tárgyalást csütörtökön a bukaresti törvényszéken, mivel a párt megalakulását kifogásoló két román mozgalom a bírónő visszahívását kérvényezi - közölte az MTI-vel a Toró T. Tibor, aki személyesen vett részt e tárgyaláson.

Az új romániai magyar párt létrehozását kezdeményező, Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke emlékeztetett: miután néhány héttel ezelőtt leadták a törvényszéken az EMNP bejegyzéséhez szükséges több mint 29 ezer támogató aláírást, három óvás érkezett a bírósághoz, mégpedig a Demokratikus Szolidaritás az Esélyegyenlőségért Párt, valamint a Néppárt, illetve egy magánszemély, Adrian Draghici bukaresti ügyvéd részéről. Toró elmondta: csütörtökön kiderült, hogy egy negyedik szervezet, a Demokrata Párt is óvást nyújtott be.

A magyar politikus tájékoztatása szerint ez utóbbinak a képviselője az "erdélyi" és a "magyar" szót kifogásolta az újonnan létrehozandó magyar párt nevében, úgy vélekedve, hogy e két szó miatt a párt bejegyzése súlyos veszélyt jelent Románia nemzetbiztonságára nézve. A bírónő számára ez nem volt elegendő indok az óvásra. A Demokratikus Szolidaritás az Esélyegyenlőségért Párt esetében sem látott okot arra, hogy az érdekelt félként vegyen részt a tárgyaláson, mivel képviselője semmivel sem tudta bizonyítani ezt az igényét.

Adrian Draghici ügyvéd két indokkal próbálta "megfúrni" az EMNT létrejöttét. Egyrészt azt akarja elhitetni, hogy az új magyar párt "csalással" kívánja bejegyeztetni magát (az ügyvéd szerint a támogató aláírások között sok a hamis). Másrészt viszont azt kifogásolta, hogy az EMNP programjában szerepel a szubszidiaritás és a társadalmi szolidaritás elve, amelyre a "föderalizmus" támaszkodik. Draghici úgy látja, hogy az EMNP "föderalizálni", azaz "földarabolni" akarja Romániát, veszélyeztetve a nemzetbiztonságot.


Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi regionális elnöke (b) és Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke Fotó: MTI
Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közép-erdélyi regionális elnöke (b) és Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke
Fotó: MTI


Toró ismételten felhívta a figyelmet, hogy szerinte "bizonyíthatóan" a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áll Draghici mögött. Utalt arra, hogy éppen ez az ügyvéd hatalmazta fel közjegyző előtt Budai Richárdot, az RMDSZ bukaresti szervezetének elnökét, valamint Novák Leventét, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tanácsadóját a támogató listák áttanulmányozására (ennek nyomán Budai Richárd is azt állítja, hogy sok a hamis aláírás, a tud.).  Toróék úgy vélik, hogy az RMDSZ így próbálta megakadályozni a Tőkés László nevéhez fűződő új párt bejegyzését.
A bírónő a Draghici által előterjesztett óvást is elutasította. Elfogadta ugyanakkor a Néppárt érvét, miszerint megtévesztheti a választókat, hogy a bejegyzésre váró új magyar párt nevében is szerepel a "néppárt" szó.

E román szervezetnek nem volt alkalma részletezni ezzel kapcsolatos álláspontját, mivel váratlan fordulat történt a teremben. Dragichi ugyanis - mint Toró fogalmazott - hangosan "felbujtotta" a Demokrata Pártot, hogy a törvényszék elnökéhez kérvényt nyújtson be a bírónő visszahívása érdekében. A Demokrata Párt képviselője ezt írásban meg is tette, a kérvényhez szóban csatlakozott a Néppárt is. Szerintük a bírónő "elfogult", mivel nem volt hajlandó meghallgatni a "nemzetbiztonság fenyegetettségéről" szóló érveket. 

Emiatt fel kellett függeszteni a csütörtöki tárgyalást, és a jövő héten egy bírói testület dönt majd a visszahívási kérvényről. Akkor dől el, hogy ugyanez a bírónő vagy egy másik bíró folytathatja-e az érdemi tárgyalás levezetését - mondta az MTI-nek Toró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: