2012-01-17 17:31:27• hírek • MTI

Visszahívta posztjára Emil Boc Raed Arafatot

Visszahívta Emil Boc román miniszterelnök az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára Raed Arafat palesztin származású román orvost, akinek múlt heti lemondása óta tüntetések vannak Romániában.

Boc kedden tárgyalt a román állampolgársággal rendelkező orvossal, majd bejelentette: Arafat kész visszatérni korábbi posztjára, amelyről a múlt kedden mondott le. Boc rámutatott: Traian Basescu államfővel is egyeztetett, aki szintén egyetértett az orvos visszatérésével. Arafat a múlt héten az egészségügyi rendszer - beleértve a sürgősségi mentőszolgálat - privatizációja kapcsán került éles vitába Basescuval egy televíziós műsorban. Az államfő akkor félreérthetetlenül utalt arra, hogy távoznia kell a minisztériumból, ha nem ért egyet az egészségügy reformját előíró törvénytervezettel. Arafat be is nyújtotta lemondását, aminek nyomán több városban szimpátiatüntetéseket szerveztek az orvos mellett.

A megmozdulások hatására Basescu már pénteken visszavonta a társadalmi vitáról a törvénytervezetet.
Ötödik napja tartanak a tüntetések Bukarestben és Románia számos városában. Kedden délután a román csendőrség friss adatokat közölt a hétfő esti tüntetések mérlegéről. Eszerint 52 romániai településen több mint 13 ezer ember vonult utcára az államfő és a kormány lemondását követelve. A karhatalmi erők 150 embert állítottak elő. Bejelentették, hogy hét megyében engedélyeztek újabb tüntetéseket a helyi hatóságok a keddi napra.

A vitatott törvénytervezetnek a társadalmi vitából való kivonása után Arafat visszahívása már a második lépés, amit a hatalom tesz az elégedetlenkedők lecsillapítása érdekében.

Arafat - aki Romániában végezte orvosi tanulmányait, és azóta folyamatosan Romániában él - azért örvend köztiszteletnek, mert ő kezdeményezte és felügyelte a román sürgősségi mentőszolgálat korszerűsítését, a szolgálat a régióban az egyik leghatékonyabb, nemzetközileg is elismert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: