2012-10-03 09:21:38• hírek • Duna Híradó/ Hirado.hu

Az európai fővárosok közül Bukarest a legveszélyeztetettebb

Bukarestet 1977 márciusában 7,2-es erősségű földrengés rázta meg, akkor több mint 1400-an haltak meg és 11 ezer ember sérült meg. Az országban 35 ezer lakás semmisült meg.

Földrengés esetén használható túlélési csomagokat osztogatnak Bukarestben. A román fővárosban több száz olyan épület van, amelynél számítani kell arra, hogy összedől a következő rengés során.

Bukarestet 1977 márciusában 7,2-es erősségű földrengés rázta meg, akkor több mint 1400-an haltak meg és 11 ezer ember sérült meg. Az országban 35 ezer lakás semmisült meg. A szakemberek szerint az európai fővárosok közül Bukarest a legveszélyeztetettebb. Tegnap Vraea térségében négyes erősségű földmozgás volt.

Az életveszélyes házakra piros kört festenek, több mint 370 ilyen épületet jelöltek meg. Mivel nincs pénz a megerősítésükre, kényszermegoldásként a lakosok most egy-egy túlélő csomagot kapnak. "Van egy programunk, melynek keretében a veszélyeztetett épületeket megerősítjük, de a bürokrácia és a pénzhiány miatt lassan halad, emellett a lakosok is akadályozzák, mert sok helyen nem akarnak kiköltözni a javítások idejére. Ezért gondoltunk legalább erre a minimális segítségre" - magyarázta a városi tanácsos.

A csomagban rádió, kézi feltöltésű zseblámpa, vízhatlan hőszigetelő fólia, fertőtlenítő szer, három napra elegendő száraz élelmiszer és fluoreszkáló jelzőfény található. A lakosság ennek ellenére fél a katasztrófától, amely bármely pillanatban bekövetkezhet. "Az elsősegély csomaggal nem fogjuk túlélni a földrengést, ha adnak egy kis pokrócot, vizet. Mit csinálok a hat gyerekemmel, hogy osztom szét? Inkább meg kellene javítsák a házat, mert ránk esik földrengéskor"- mondta egy bukaresti nő.

A szeizmológusok szerint évszázadonként legalább két nagy földrengés pusztít Bukarest térségében. Idén már nyolc alkalommal regisztráltak 4-es fokozatnál erősebb földmozgást. Hétfőn este is volt egy 4,2-es erősségű Vranceában, a rengéseket Székelyföldön is érezték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: