2015-11-24 13:10:43• hírek • Szatmár.ro

Visszafogott nemzeti ünnep lesz Szatmárnémetiben

Katonai parádé is lesz Szatmárnémetiben december 1-jén, Románia nemzeti ünnepe alkalmából.

Kedden a Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében tartott sajtótájékoztatón mutatta be Eugeniu Avram kormánybiztos, Adrian Stef megyei tanácselnök és Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere a Románia nemzeti ünnepére tervezett programot.

Szatmárnémetiben 10 órakor a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház előterében kiállítás nyílik "A szatmáriak és 1918 december 1-je" címmel, majd megkoszorúzzák Mihai Viteazul, Avram Iancu, Corneliu Coposu, I. C. Bratianu és Iuliu Maniu szobrát. 13 órától Dr. Vasile Lucaciu szobránál lesz nagyobb rendezvény, 14 órakor pedig a Román Katona Szobránál folytatódnak a rendezvények. Ott katonai parádé is lesz különböző harcászati eszközök bemutatójával.

15 és 17 óra között folk és népzene szól az új főtéren, 17 órától pedig Stefan Hrusca ad majd koncertet ugyanott. 18 órakor a hagyományoknak megfelelően a város karácsonyfájánál fogja a polgármester felkapcsolni az ünnepi fényeket. 18.30-kor a Dinu Lipatti Filharmóniában ünnepi szimfonikus koncertet tartanak.

"A közelmúltban történt tragikus romániai és nemzetközi események árnyékában visszafogottabbra szerveztük az idei nemzeti ünnepet. Nem lesz tűzijáték sem, szeretnénk ha bensőségesebb lenne az idei december 1-je. Biztos lesz, akinek ez nem fog tetszeni, de így döntöttünk, nem tudunk mindenki elvárásainak megfelelni" - magyarázta Adrian Stef. Hozzáfűzte: idén is nagy mennyiségű trikolór zászlóval és kokárdával készültek az ünnepre, ezekből bárki kaphat, aki betér a Szatmár Megyei Tanácshoz.

Dorel Coica polgármester bejelentette: a nemzeti ünnepen román népzene és hazafias dalok szólnak majd a régi városközpontban, utána pedig a román és nemzetközi karácsonyi dallamokkal telik majd meg a tér.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: