2015-04-02 17:35:35• hírek • MTI

Visszafogják kicsit az adóellenőröket

A román kormány enyhíti az adócsalókkal szembeni fellépést, így korlátozza azon esetek számát, amikor az ellenőrök elrendelhetik egy kereskedelmi egység ideiglenes bezárását.

A bukaresti kabinet csütörtökön tárgyalta első olvasatban a javasolt módosításokat. Romániában egy hónappal ezelőtt szigorították az adókerülők elleni fellépést. Ennek nyomán 232 kereskedelmi egységet zártak be ideiglenesen - ismertette Victor Ponta miniszterelnök.

A Romániában példátlanul szigorúnak számító ellenőrzések általános közfelháborodást váltottak ki a lakosság körében, ugyanis több vállalkozó azt állította: a pénztárgépben regisztrált összeg és a készpénz közötti csekély, pár lejes eltérések miatt is több boltot zártak be.

A tiltakozások következtében a miniszterelnök is megszólalt, aki továbbra is szigorú fellépést sürget az adókerülőkkel szemben, ugyanakkor figyelmeztette az adóhatóságot, ne kövessen el visszaéléseket. Klaus Iohannis államelnök is túlzásnak nevezte a pár lej különbségért elrendelt bezárásokat.

Ponta a csütörtöki kormányülésen kifejtette: a kabinet által várhatóan a jövő héten elfogadandó módosítás szerint ezentúl az adóellenőrök csak akkor függeszthetik fel ideiglenesen a kereskedelmi egységek működését, ha a leszámlázott összeg és az ellenőrzés idején talált készpénz közötti különbség meghaladja a 300 lejt. Ponta szerint a bírságok magasak kell hogy legyenek, de az nem helyénvaló, hogy a legsúlyosabb szankciónak számító bezárást figyelmeztetés nélkül, már elsőre kiszabják.

A kormányfő dicsérte az adóhatóság tevékenységét, és hangsúlyozta, hogy a népszerűtlenség ellenére fenntartja az adókerülők és -csalók elleni szigorú fellépést, amire Romániában továbbra is szükség van. Ponta szerint az év elejétől 25 százalékkal nőtt a pénztárgépek használata, az adóhatóság elnöke szerint pedig átlagban 20 százalékkal nőtt az adófizetők által önként bevallott adóköteles összegek értéke.

Március 1-jén lépett hatályba az a pénzügyminiszteri rendelet, amely szabályozza az adókerülők elleni fellépés legújabb módozatait. Ennek értelmében az adóhatóság ellenőrei egy hónaptól három hónapig terjedő időszakra felfüggeszthetik a kereskedelmi egység működését, ha az nem ad nyugtát, vagy ha nem megfelelő pénztárgépet használ. Az Európai Bizottság egyik jelentése szerint az áfa behajtási aránya Romániában igen alacsony, csak 56 százalék az Európai Unióban jegyzett 84 százalékos átlaghoz képest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: