2011-06-07 09:43:13• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Visszafizettetné a Mátyás szobor költségeit

A kolozsvári önkormányzat fizesse vissza Magyarországnak azt a mintegy 400 ezer eurót, amellyel Budapest hozzájárult a helyi Mátyás-szoborcsoport restaurálásához - javasolta Horea Uioreanu román liberális képviselő.

Uioreanu így akarná megoldani az emlékmű elé helyezett, vitatott feliratú tábla miatt kialakult konfliktust.
A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport tavaly év végén befejeződött felújítása körülbelül 800 ezer euróba került, az összeget fele-fele arányban állta a magyar és a román kormány. Horea Uioreanu, az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője most azt indítványozza a kincses város liberális frakciójának: nyújtson be határozattervezetet, amelynek értelmében a városi tanács gyakorlatilag "kivásárolná a magyar részesedést" a szoborcsoport restaurálásából.
A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a honatya egy sajtóértekezletén kifejtette: szerinte így megszűnne a Nicolae Iorga történésztől származó idézet miatti konfliktus, nem lenne többé ok arra, hogy egyes magyar tisztségviselők úgymond megdorgálják a helyi hatóságokat.

Uioreanu szerint a városi költségvetési keretből kellene az összeget kifizetni, mégpedig pótköltségvetés elfogadása révén. A liberális képviselő úgy véli, hogy ez megérné a városnak, mert ennek eredményeként - mint fogalmazott - a továbbiakban a Kolozsvárt érintő valós problémákkal foglalkozhatna a testület.
A román-magyar ellentét néhány héttel ezelőtt éleződött ki Kolozsváron, miután a városi polgármesteri hivatal tudtával elhelyeztek egy táblát a szobor elé, amely a Nicolae Iorgától származó, Mátyás román származására utaló idézetet tartalmazza: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".


A Mátyás-szoborcsoport - sok vitát szül
A felújított Mátyás-szoborcsoport - sok vitát szülElőször 1932-ben került fel a szoborra az idézet, amelyet 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszakerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar (volt) kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben.

A szoborcsoport felújítása során eltávolították a táblát. Utóbb azonban román részről a Mátyás-szoborcsoport elé helyeztek egy másikat, amely nem azonos ugyan a Funar-táblával, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.   Mindezt Sorin Apostu kolozsvári polgármester szabályosnak tartja, miközben a kolozsvári magyarság és a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztérium törvénytelennek minősíti a cselekedetet.

Funar viszont éppen az általa elhelyeztetett táblának az eltávolítását tekinti "bűnténynek". Ezért a napokban bejelentette: feljelenti a felújítási munkálatokban közreműködőket. "Kényük-kedvük szerint restaurálták a műemléket, fittyet hányva a történelmi valóságra, arra törekedve, hogy megalázzák a román lakosokat" - mondta Funar egy sajtóértekezleten. Szerinte "ez bűncselekmény, mivel egy történelmi emlékmű részleges megrongálásáról és meggyalázásáról van szó".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: