2019-11-06 14:41:34• hírek • Bajnai Botond

Visszaesett a facsemeték iránti kereslet, pedig kínálat van bőven

Az őszi hőmérséklet és a gyakori csapadék ideális körülményeket biztosít a gyümölcsfák ültetéséhez, tudják ezt a csemeteárusok, gazdag kínálattal várják a vásárlókat.

 

Szatmárnémetiben talán a nagypiacon a legbőségesebb a gyümölcsfacsemeték választéka, egyik és másik oldalon is találni bőven csemetéket és cserjéket.
 

A szatmárhegyi Burján Sándor és családja mintegy másfél évtizede foglalkoznak gyümölcsfa termesztéssel, és azok forgalmazásával, az idei őszi szezonra is mintegy 2000 csemetét készítettek elő, ezeket pedig zömében a nagypiacon értékesítik.
 

A faiskolával foglalkozó szakember mostani kínálatában nagyon szép cseresznye-, megy-, barack-, szilva-, körte-, alma-, birsalma-, és diófa csemeték szerepelnek, de kapni különböző cserjéket is: áfonyát, piros-, és fekete ribizlit, szőlőgyökeret és málnabokrot is.



Ami az árakat illeti, elmondták, már 2-3 éve ugyanezen az áron forgalmazzák a csemetéket, 10–12 lejbe kerülnek a gyümölcsfák, míg 5 lejért lehet megvásárolni a cserjéket, 12 lejért az áfonyát.
 

A mezőgazdász elmondása szerint az őszi periódus a legideálisabb a facsemeték elhelyezésére, hiszen ahogy lehűl az idő, a facsemeték vízkeringése lelassul, ami ideális az ültetéshez.


Ugyanakkor örülni kell a csapadéknak is, ami megakadályozza a facsemete kiszáradását, minek köszönhetően nőnek a megmaradási esélye is.



Az ültetéssel kapcsolatosan jó tanácsként Burján Sándor azt is elmondta, hogy legcélszerűbb ha ásunk egy 50x50 centis gödröt, amibe belehelyezzük a csemete gyökérzetét, erre szórunk egy lapát földet, majd egy lapát természetes trágyát, majd az egészet földdel temetjük be. Ha éppen nem esik az eső, locsoljuk meg nagyjából 15 liter vízzel, a többi pedig bízzuk a természetre.
 

Ami az eladási mutatókat illeti, idén egyelőre gyengén fogynak a gyümölcsfák, egy évvel korábban sokkal nagyobb keletje volt a facsemetéknek, de bízik benne, hogy így is sikerül eladni tervezett mennyiség legalább 80%-át.
 

A facsemeteárusok várhatóan jövő hónap 10-ig lesznek kinn a piacon, a szakemberek szerint nagyjából ez az a dátum, ameddig még elfogadható a hőmérséklet a faültetéshez.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: