2009-05-28 11:11:01• hírek • Szatmár.ro

Visszaalakítani a hagyományos régiókat

Kedden, háromszéki kampánykörútja során Winkler Gyula orbaiszéki, majd felsőháromszéki polgármesterekkel találkozott, akikkel elsősorban az uniós pályázatokról, az EU közös agrárpolitikájáról beszélgetett.

Kézdialmáson Winkler Gyula elmondta, hogy a következő mandátumban sok olyan terület van, amelynek átszervezése nagymértékben kihat az erdélyi mindennapokra is. „Az Európai Unió bizonyos időszakonként felülbírálja, átalakítja szakpolitikáit. Most következik megint egy ilyen pillanat, ami azért nagyon fontos, mert az eddig érvényes kereteket még a bővítés előtt szabták meg.

Románia két éve csatlakozott az unióhoz, tehát a támogatási rendszerek, bár az unió egyik alapelve az esélyegyenlőség, mégis egyenetlenségeket szültek, amelyet megéreztek az erdélyi gazdák, vállalkozók, önkormányzatok. Most újragondolják az agrárpolitikát, a regionális fejlesztési politikát, ezek mind olyan kérdések, amelyek az erdélyi magyar közösségnek rendkívül fontosak" - nagyarázta Winkler Gyula.

Sajnos az itthoni fejlesztési régiók nem hatékonyak, vissza kell alakítani a természetes régiókat, amelyeknek van hagyományuk, társadalmi kohéziójuk, gazdasági erejük - mutatott rá az európai parlamenti képviselő. A felsőháromszéki polgármesterek többször is méltatlankodva jegyezték meg, hogy mindenki elfogadja a Bukovina, Bánát, Olténia térségeket, de amikor Székelyföldről van szó, akkor azt az egész román társadalom ellenzi.

„A román politika elhitette a közvéleménnyel, hogy Brüsszel nem engedi a régiók átalakítását. Az RMDSZ kiemelt feladatának tekinti a régiók újrarajzolását, hiszen azok fontosak a közösség identitása szempontjából és fontosak az uniós támogatások lehívásában is. A kolozsvári kongresszuson elfogadott dokumentum kimondja, hogy az erdélyi magyarok a Közösségek Európájában, a Régiók Európájában szeretnének élni és nem a nemzetállamok Európáját támogatják" - mutatott rá az összefüggésekre Winkler Gyula.


Háromszéki kampánykörútja során Winkler Gyula orbaiszéki, majd felsőháromszéki polgármesterekkel találkozott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: