2014-04-03 09:14:38• hírek • MTI

Visszaadják a szállítóknak az üzemanyag-drágulás egy részét

A kormány arról döntött, hogy visszaadja a szállítóknak annak a többletköltségnek egy részét, ami az áprilisi üzemanyag-drágulás nyomán terheli őket.

Április 1-jétől emelték Romániában az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel. A kormány szerdai ülésén elfogadott sürgősségi kormányrendelete értelmében literenként négy eurócentet visszaad a szállítóknak a gázolajjal való tankolás után, ha ezt számlával tudják bizonyítani. A kormány a román szállítók versenyképességének megőrzésével indokolta az intézkedést.

A hét eurócentes üzemanyag-drágításról szintén a kormány döntött még tavaly, de az intézkedést csak április 1-jétől léptették életbe, miután Traian Basescu államfő többször élesen bírálta a kormány döntését.

Victor Ponta miniszterelnök a kormányülésen leszögezte, hogy a mezőgazdaságban gázolajat használó gazdákat egyáltalán nem érinti kedvezőtlenül a drágítás, mert a mezőgazdasági szaktárca már meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel kompenzálja állami támogatások révén a gazdák április 1-jétől megemelkedett üzemanyagköltségét.

A kormány szerdai döntése alapján a pénzügyminisztériumnak és az adóhatóságnak kell kidolgoznia a sürgősségi rendelet alkalmazásához szükséges eljárást. Ponta felszólította a két intézményt, hogy átlátható és egyértelmű legyen az eljárás, aminek alapján visszaigényelhető a literenkénti négy eurócent.

A kormány közleménye szerint a jövedéki adó egy részének visszaigénylésére a közúti áru- és személyszállítók egyaránt jogosultak lesznek. A tömegközlekedés nem esik a rendelet hatálya alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: