2016-11-22 16:54:39• hírek • Választási hirdetés

Visszaadhatjuk a vidéki munka becsületét

„Ha folyamatosan arról beszélünk, hogy a társadalom alapja az erős közösség, akkor külön figyelmet kell fordítanunk a vidéken élőkre, mert a falusi élet nem jelentheti mindössze azt, hogy jobb levegőn nőnek fel a gyerekek. Jelentenie kell a jólétet és a gyarapodást is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a vidéken élők életkörülményei javuljanak" - magyarázta Magyar Lóránd, az RMDSZ képviselőjelöltje, aki több mint tíz éve vidékfejlesztési szakemberként dolgozik, s magát is szakpolitikusként jellemzi.

Kifejtette azt is, hogy a gazdaságok könnyen lehetnének Erdély gazdasági motorjai, de ahhoz előbb több lépcsőben is segíteni kell a gazdákat és azokat a családokat, akik lehetőségeket látnak a mezőgazdaságban.

Telekkönyvezési gondok

„Mindenki tudja - nem kell ehhez vidéken élni -, hogy a földek telekkönyvezése létfontosságú ahhoz, hogy hektár alapú támogatást kaphasson valaki, vagy pályázni tudjon a vidékfeljesztési program alapjaiból. Mindenki tudja azt is, hogy a telekkönyvezést az elmúlt 26 év alatt sem lehetett teljesen kivitelezni, holott több kezdeményezés is volt rá. Lengyelországban a előcsatlakozási alapokból finanszírozták a magas költségekkel járó telekkönyvezést, mi sajnos nem voltunk ennyire bölcsek Romániában, főleg mert bizonyos érdekköröknek ez nem áll érdekében. Az államnak kellene finanszírozni a telekkönyvezést, mert sok földtulajdonos azért nem teszi meg, mert egész egyszerűen nincsen erre anyagi lehetősége" - mélyedt el a részletekben Magyar Lóránd, majd elmondta, hogy sokszor többe kerül a visszaszolgáltatott földek telekkönyvezése, mint amennyit maga a föld ér vagy új földek vásárlása, ugyanis előbb le kell járatni a hagyatékot, mert a földek az eredeti tulajdonosok nevén vannak (nagyszülők többnyire), topográfus kell, közjegyző és telekkönyvi illeték.

Romániában jelenleg csak azok kaphatnak hektár alapú támogatást, akiknek a nevén van a földterület vagy bérleti szerződéssel rendelkeznek, de a szerződést csak az igazi tuajdonossal lehet megkötni. Ha pályázni szeretne valaki, akkor ez esetben is igazolni kell a tulajdonviszonyt.

„Nem mondom, hogy könnyű elérni azt, hogy minden földterület telekkönyvezve legyen, de az RMDSZ számára ez egy prioritás, mert enélkül mindig nehézkes lesz a vidéken élők helyzete" - szögezte le Magyar Lóránd, majd rátért a következő lépésre, amely mindenképpen könnyebbséget jelentene a családi gazdaságoknak. „Létezik ugyan vidékfejlesztési támogatás, amely egyrészt a mezőgazdasági tevékenységeket folytató gazdákat támogatja, másrészt olyanokat, akik vidéken vállalkoznak, de nem mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ám ebből a két kategóriából kiesnek a gazdák, mert éppen nem azt termesztik, ami prioritás.

50 ezer euró támogatás

Ki kell egyenlíteni az aránytalanságot és azoknak nyújtani lehetőséget 50 ezer euró megpályázására, akik az előbb említett pályázatban nem rúghatnak labdába" - magyarázta a képviselőjelölt, majd kihangsúlyozta, hogy a 30-40 hektáros családi vállalkozásokra gondolnak, akik számra így lehetőség lenne, hogy becsülettel végezhessék a munkájukat s ne kelljen a földet hátrahagyva városra költözniük, ahol bizonytalan lenne a megélhetésük. Szintén nekik nyújtana segítséget a három évre szóló adómentesség, amely a kezdő vállalkozásnak éppen a legkényesebb szakaszában jelentene fellélegzést, akik így figyelhetnének a fejlesztésekre, miután megszabadultak a kiadástól, amelyet havonta elő kellene teremteniük szinte a semmiből.

„Ezekkel az intézkedésekkel vissza lehetne adni a vidéken élő emberek becsületét, el lehetne érni, hogy családok éljenek meg az őseiktől örökölt földeket megmunkálva, s ezáltal nem csak a városok és az ipar, hanem a mezdőgazdaság is fejlett és fejleszthető motor lenne a gazdaságban" - folalta össze fejlesztési gondolatait Magyar Lóránd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: