2013-01-04 16:19:19• hírek • MTI

Basescu: a legfelső bírói tanács joga a legfőbb ügyész jelölése

A román legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének személyére a legfelső bírói tanácsnak és nem az igazságügyi miniszternek kellene javaslatot tennie - jelentette ki Traian Basescu pénteken.

A román államfő részt vett a legfelső bírói tanács ülésén, amelyen megválasztják a szakmai testület új vezetőségét. Elmondta, hogy a román alkotmány 134. cikke szerint nem az igazságügyi miniszternek, hanem a bírói tanácsnak kellene javasolnia, ki legyen az új legfőbb ügyész és a korrupcióellenes főügyész.

Mona Pivniceru román igazságügyi miniszter december végén küldte el Basescunak az általa javasoltak nevét, annak ellenére, hogy a legfelső bírói tanács, a román igazságszolgáltatás legfőbb szakmai testülete nem támogatta a javaslatot. A két vezető ügyészt Basescunak kell kineveznie.

Az államfő elmondta: csodálkozik, hogy eddig senki nem fordult az alkotmánybírósághoz ebben a kérdésben. „Még akkor is, ha mérnök vagyok, számomra világos, hogy a bírói tanácsnak kell javaslatot tennie az alkotmány szerint" - mondta, hozzátéve, hogy nem fogja elsietni a kinevezést, mert nem sürgeti határidő. Felkérte a bírói tanácsot, fejtse ki nem hivatalos módon álláspontját ebben a jogi kérdésben.

Az igazságügyi miniszter Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek, aki korábban Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyész helyettese volt. A korrupcióellenes főügyészi tisztségre a miniszter Ioan Irimiét szemelte ki, aki korábban a korrupcióellenes ügyészség Kolozs megyei hivatalát is vezette.

Kövesinek és Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyésznek az idén járt le a mandátuma. Elmúlt hatéves tevékenységüket kedvezően értékelte Brüsszel, amely a román ügyészség két kulcspozíciójára való kinevezési folyamatot árgus szemekkel figyeli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: