2013-01-21 15:54:50• hírek • MTI

Vissza kell nyerni a Nyugat bizalmát!

A román kormány és a decemberi parlamenti választások után kialakult új parlamenti többség legfőbb feladata az idén visszanyerni az európai és a nyugati partnerek bizalmát, amely azt követően ingott meg, hogy kételyek merültek fel a román jogállamisággal kapcsolatban - jelentette ki Traian Basescu román államfő hétfőn Bukarestben.

A román államfő a Romániában akkreditált külföldi diplomaták éves találkozóján fejtette ki, hogy a tavaly nyári politikai események - amikor a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormánytöbbség megpróbálta őt leváltani államfői tisztségéből - megrendítették a bizalmat Románia iránt. Ezt pedig úgy lehet visszanyerni, ha a kabinet következetes marad a korrupcióellenes harcban és a törvények betartásában - tette hozzá.

Az államfő kitért az algériai túszejtésre, és hangsúlyozta: nem szabad napirendre térni az események fölött anélkül, hogy megvizsgálják, mi volt a román állam felelőssége, és hogyan fogja megvédeni a jövőben ártatlan állampolgárait a terrorizmus fenyegetettségével szemben.

Rámutatott: Románia az idén több célt tűzött ki magának a külpolitikában, ezek közé sorolta egyebek között, hogy mielőbb megteremtődjön maradéktalanul a román állampolgároknak a szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz való joga az Európai Unió egész területén. Basescu Nagy Britanniának külön üzent, ahol felmerült a románok munkavállalási jogának korlátozása 2014 után is. Basescu arról biztosította a briteket, hogy a román állampolgárok nem fogják ellepni a szigetországot.

Traian Basescu az EU "fokozottabb integrációja" mellett foglalt állást, és felszólította a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását akadályozó uniós tagállamokat, hogy kizárólag technikai felkészültség alapján ítéljék meg a két országot. Basescu ismét kijelentette, hogy Románia maradéktalanul teljesítette ezeket a technikai kötelezettségeket.
Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is figyelemmel követi a szerbiai, valamint a Romániával szomszédos más országokban élő román kisebbség jogainak biztosítását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: