2015-12-09 17:43:27• hírek • Szatmár.ro

Vissza kell adnunk a szatmárnémetieknek a reményt!

Kelemen Hunor szövetségi elnök gondolatai a Szatmárnémeti RMDSZ évfordulója kapcsán.

Negyedszázad egy ember életében sok idő, történelmi léptékkel mérve azonban egyetlen pillanatnak tűnhet. 25 év alatt felnőtt egy nemzedék, és vele együtt Szatmárnémetiben kiépült a magyarság helyi érdekvédelmi és érdekképviseleti struktúrája, amely a közösség törekvéseit meg tudta jeleníteni a közéletben. Ehhez a munkához a szatmárnémetiek biztosították az erős hátországot, támogatást és hitet. Köszönet illeti meg őket ezért a 25 évért, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség hálája és tisztelete!

Lassan lezárul az az időszak, amelyben országos szinten, a diktatúra nehéz évei után újjászületett a magyarság, sikerült ellenállnunk a folyamatosan fellobbanó asszimilációs törekvéseknek, olyan jogokat harcoltunk ki magunknak, amelyek révén megőrizhettük anyanyelvünket, kultúránkat, visszaszerezhettük oktatási és vallási intézményeink egy részét, biztosíthattuk identitásunk megtartásának szükséges alapjait a mindennapokban.

Ugyanakkor emelt fővel jelenthetjük ki: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt több mint két és fél évtizedben soha nem adta fel azokat az európai értékeket, amelyekért 1989-től harcolt, attól a pillanattól, amikor a hazai társadalom nagy része jóformán még el sem döntötte, hogy meg akar-e maradni az európaiság útján. Szövetségünk negyedszázada határozottan kiáll az euro-atlanti integráció elvei, értékei mellett, és ezáltal is biztosítja Romániában a stabilitást.

Most azonban a jövőre, a következő 25 évre kell gondolnunk. Mert a legnagyszerűbb múltbeli tettek, a legkiválóbb elődök sem jelenthetnek teljes garanciát jövőbeli boldogulásunkra. Ez csak rajtunk múlik, és főként azon, hogyan építkezünk tovább, van-e elképzelésünk az ország, Partium, Szatmárnémeti jövőjéről. És mindenkinek megvan a helye a szervezetben, aki ezért akar dolgozni, hozzá akar járulni ahhoz, hogy a magyar emberekkel való bizalmi kapcsolatunkat megerősítsük. El kell mondanunk, be kell bizonyítanunk közösségünknek, hogy ő a mi egyetlen szövetségesünk, neki pedig az RMDSZ az egyetlen szövetségese, hiszen célunk közös immár 25 éve.

Vissza kell adnunk az itt élő magyarságnak azt a reményét, hogy Szatmárnémetit ismét olyan ember vezetheti, aki ismeri közössége igényeit, együttműködik a többi kisebbséggel és a többséggel is azért, hogy mindaz, amit ebben a városban értéknek, követendő útnak tekintenek, maradéktalanul érvényesüljön. Ennek a célnak a szolgálatába kell helyeznünk minden rendelkezésünkre álló képviseleti eszközt, meg kell szereznünk a támogatást és a bizalmat, amellyel 2016-ban Szatmárnémetit ki tudjuk lendíteni a mozdulatlanságból.

Ehhez kívánok mindnyájunknak erőt, hitet, erős elhatározást és kitartó, elkötelezett munkát!

Kelemen Hunor
szövetségi elnök

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: