2018-08-05 08:16:02• hírek • Oszkó Viktória

Vissza a gyökerekhez: szülőfalujában emlékeztek himnuszunk szerzőjére

Évtizedek óta hagyomány már, hogy megemlékezéseket tartanak Kölcsey Ferencről, felelevenítve a költő munkásságát, alkotói pályafutásának fontosságát.

Szatmár megyében már 1990-től kezdődően szerveznek találkozókat, többek között Szatmárnémetiben, de más megyei településeken is, idén például a költő szülőhelyén, Sződemeteren.


Idén Kölcsey Ferenc halálának 180., valamint Hymnus című költeménye megírásának 195. évfordulója jegyében zajlanak a programok. Augusztus 2-án Szatmárnémetiben indult az idei programsorozat, ahol családias légkörben, irodalmi tanácskozások közepette zajlottak ez események, augusztus 3-án pedig Sződemeteren folytatódott a megemlékezés.


Szavalatok, szebbnél-szebb zenés versek és rövid műsorok színesítették idén a programot. A nagy meleg ellenére is sokan gyűltek össze, hogy tiszteletüket tehessék a Kölcsey munkássága, élete és persze emléke előtt.


Amint Szatmárnémetiben, úgy Sződemeteren is Muzsnay Árpád köszöntötte a résztvevőket. Beszédében méltatta a költő munkásságát és kihangsúlyozta, mennyire fontos az, hogy egyre többen emlékeznek meg nemzeti kiválóságunkról. Felszólalt a település polgármestere, Gheorghe Marian is, majd Túrós Lóránd szenátor ragadta magához a szót.


A rendezvény szokásos módon koszorúzással és nemzeti himnuszunk elszavalásával végződött.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: