2006-01-08 21:03:15• hírek • Szatmár.ro

Győzd le a fáradtságot!

348481.jpgLegszívesebben átaludnád a telet, mert folyton kimerültnek érzed magad?

34848.jpgLegszívesebben átaludnád a telet, mert folyton tompának, kimerültnek érzed magad? Érdemes kideríteni a fáradtságod okát, hogy jobban érezhesd magad a bőrödben.

Természetes dolog fáradtnak lenni egy hosszú erdei séta vagy egy sportolással eltöltött vasárnap délelőtt után. Ha viszont állandósul a fáradtság, már a legyegyszerűbb tennivalók elvégzése is gondot okoz. Az esetek többségében a jelenség teljesen ártalmatlan, időnként azonban a krónikus kimerültség valamilyen szervi megbetegedésre utal.

Életvitel kérdése

Talán túl egyszerűen hangzik, de gyakran épp a nem megfelelő életmód fárasztja ki az embert: túl sokat eszünk, sportolás helyett otthon ülünk és füstölgünk, mint egy gyárkémény. Mindez lassítja az anyagcserét, rontja a szövetek vérellátottságát és gyengíti az immunrendszert. Ez ellen tenni roppant egyszerű: a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a rendszeres sport és a kikapcsolódás máris javít a helyzeten.

Éjt nappallá téve…

A nappali fáradtság legfőbb oka a megzavart vagy hiányzó esti pihenés. Aki például rendszeresen eszik vagy tévét néz az ágyban, megakadályozza, hogy a szervezete alvásra programozza magát. Kimerültséghez vezethet az alvás közbeni légzéskimaradás, amit talán észre sem veszel, reggel mégis úgy ébredsz, mint akit összetörtek. Ha valaki gyakran szenved álmatlanságtól vagy sokszor alszik nyugtalanul, érdemes kivizsgáltatnia magát.

Állandó mókuskerék

Nagy feladat a munkahelyen és otthon mindig a maximumot teljesíteni. A túlterheltség előbb-utóbb teljes kimerültséghez és kiégéshez vezet. Az állandó fáradtság olyan intő jel, amely mellett nem lehet elmenni szótlanul. Ha ennek ellenére nem lassítasz a tempón, a szervezeted hamarosan betegséggel figyelmeztet rá, hogy ne használd fel összes tartalékodat.

Szürke fátyol a lelken

Nagyon fontos, hogy csökkentsd a rád nehezedő nyomást, a folyamatos stressz ugyanis könnyen depresszióhoz vezethet. Minden harmadik ember legalább életében egyszer depresszióssá válik. A nőknél ez kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. Az ólmos fáradtság gyakran a kezdődő depresszió jele. Ez esetben érdemes még idejében tenni ellene, mielőtt elhatalmasodna a lelki válság.

Ha betegség okozza

Alkalmanként a krónikus fáradtság mögött komoly szervi megbetegedés áll. Okozhatja például gyulladás, cukorbetegség, gyomor- és bélprobléma vagy a pajzsmirigy alulműködése. Néhány vizsgálat segítségével az orvos gyorsan fényt deríthet a lehetséges okokra. Amint kezelni kezdik a betegséget, a fáradtság is eltűnik.

Elő a vassal!

A vérképek tanúsága szerint a nők 20%-ának nagyon alacsony a vasszintje. A vérképzés szempontjából nélkülözhetetlen anyag megtalálható a húsokban, belsőségekben, zöldségekben. A vasszint a menstruáció és a helytelen táplálkozás következtében eshet vissza jelentősen. Erre a szervezet többnyire teljesítménycsökkenéssel és fáradtsággal reagál.

Fárasztó orvosságok

Sok gyógyszer tompítja a központi idegrendszert, s így tartós fáradtságot okoz. Ide tartoznak az alvászavar és az allergia elleni szerek, illetve egyes köhögéscsillapítók. Más orvosságok megzavarják az éjszakai pihenést, emiatt fárasztanak. Ilyenek a bakteriális fertőzések ellen használatos szerek és az étvágycsökkentők. Ha a probléma kialakulása egybeesik a gyógyszerszedés kezdetével, akkor tanácsos más készítményt kérni az orvostól. Gyöngy Online
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: