2014-06-12 16:34:47• hírek • MTI

Virtuális pénzt vezetne be "a romák nemzetközi királya"

A romák számára virtuális pénzt akar bevezetni Dorin Cioaba, a magát a romák nemzetközi királyának nevező állampolgár.

A Romák Nemzetközi Egyesülete (IRU) nevű szervezet elnökévé frissen megválasztott Cioaba elmondta, hogy a világ három kontinensén, 37 országban élő romáknak új virtuális pénzneme lesz, a lov, amely kezdetben egyenlő lesz az euróval, vagyis egy lov egy eurót fog érni - írta az Agerpres hírügynökség. A lov elnevezés a roma lovele kifejezésből jön, amely pénzt jelent.

A virtuális pénz bevezetése előtt Cioaba el akarja ismertetni a romákat "ország nélküli nemzetként".

A romániai romáknak már a valóságban is van aranyból készült saját pénznemük, egy ilyen érme 500 eurót ér. Ezt az új pénznemet, az aranydénárt tavaly decemberben egy ünnepség keretében mutatta be a romániai romakirály. Az új pénz a cigánylányok nyakláncát díszítő régi aranyérméket váltotta fel.

Az egyesület elnöki tisztségét ellátó Cioaba megválasztásával jogot nyert, hogy összehívja a romák nemzetközi kormányát, amelynek egy Macedóniából származó miniszterelnöke van, és a romák 37 tagú parlamentjét, amelynek elnöke a Moldovai Köztársaságból származik. A kormányban még nincs minden poszt betöltve, jelenleg olyan alkalmas belügyminisztert keresnek, aki jogi végzettséggel is rendelkezik.

A tisztségviselőknek busás a javadalmazásuk, az egyesület elnökét havi 7 ezer euró jövedelem illeti meg, a miniszterelnöknek és a parlament elnökének 5 ezer euró jár.

A pénzt azonban elő is kell teremteni, ezért találták ki a tagdíjat, amelyet egyelőre kevesen fizetnek. Pedig lenne miből, legalábbis Cioaba szerint, akinek számításai szerint a 37 államban összesen 30 millió roma él. Egy egyszerű tagnak évente 10 eurót kell fizetnie, hogy letudja a nemzetközi szervezettel szembeni anyagi kötelezettségét, és ezért cserében egy útlevélhez hasonló igazolványt kap. A tagszervezetek elnökeinek a tagdíja már borsosabb, nekik évente 350 eurót kell fizetniük.

A "nemzetközi romakirály" komolyan veszi vezetői teendőit, és máris célul tűzte ki, hogy a jövő hónapban ellátogat a Fehér Házba, ahol az Egyesült Államokban élő romák felkarolását kéri az amerikai hatóságoktól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: