2020-05-06 10:24:33• hírek • Bede Emőke

Virtuális kiállítás az 1970-es árvízkatasztrófa emlékére

Fotó: Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal
Fotó: Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal

1970. május 13. és 14. - e napok és az utána következő, a gyászról és az újrakezdésről szóló időszak örökre kitörölhetetlen nyomot hagytak Szatmárnémeti közösségi emlékezetében. Az 50 évvel ezelőtt mindent elöntő árvíz hideg hullámainak kegyetlen játékát sokan saját bőrükön is érezték, mások pedig szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak a katasztrófáról.

Május 13-án a csapadék formájában lehullott víz mennyisége megközelítette a 100 liter/négyzetmétert, a Szamos töltése pedig nem bírta tovább a terhet. Május 14-én megadta magát: Szatmárnémeti kétharmada víz alá került, az utcákon közel két méter magasságban hömpölygött a víz. A folyó azonban nem csak városunkban, hanem a környező községekben is hatalmas pusztítást végzett. A természeti csapás ugyanis több mint 120 ezer hektárt borított víz alá, a máskor szelíden kanyargó Szamos most 15 kilométer szélesen hömpölygött, s hullámaival a földdel tette egyenlővé a Szatmárudvari községhez tartozó Kak és Etény településeket, de Berenden is csak a templom maradt állva.


A hivatalos összesítések szerint 2 200 ház összedőlt, kb. 2 800 épület pedig megsérült az áradásban. Az akkori közlések szerint 7 000 ember életét sikerült megmenteni, sajnos azonban 56-an életüket vesztették – bár a valóság ettől sokkal tragikusabb is lehetett, hiszen a hírszűrő akkor is remekül működött.


Az ötven évvel ezelőtti pusztításra egy koronavírus-mentes világban a Május 14. téren emlékeznénk, azonban ezt idén a járvány megfékezése érdekében bevezetett rendeletek nem teszik lehetővé. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne vehetnénk részt egy, az online térben zajló megemlékezésen, a Szatmár Megyei Múzeum ugyanis egy 10 napon át tartó virtuális kiállítást „szervez” weboldalán.


„Az 50 évvel ezelőtti természeti csapás nem ismert határokat ugyanúgy, ahogy a most tomboló járvány sem. Az ország nagy része, illetve a határon túli, magyarországi települések is víz alá kerültek néhány nap alatt. Ez alkalommal arra kérjük kedves látogatóinkat, hogy kövessék folyamatosan az oldalunkat, mert nemsokára elérhetővé válik a virtuális kiállításunk, amelyet kizárólag a megyei múzeum weboldalán tekinthetnek meg a jövőben.
Hamarosan ismét jelentkezünk!” - osztotta meg közösségi oldalán a múzeum.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: