2013-03-07 15:22:53• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb 115.000 lejes bírság a kereskedelmi társaságoknak

Eugeniu Avram kormánybiztos utasítására a Prefektúra, a Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság, a Pénzügyőrség és a Vámhivatal közös csapata az utóbbi napokban több, húst, hústerméket, üdítőket és péktermékeket forgalmazó Szatmár megyei cég tevékenységét ellenőrizte. Közülük kilencet bírságoltak meg, a büntetés értéke pedig eléri a 115.000 lejt.

A hús és hústermékek forgalmazásával foglalkozó cégek közül a nagykárolyi Magvacom esetében 5000 lej bírságot róttak ki, amiért az árú tárolása nem felelt meg az előírásoknak és bizonyos termékek eredetét nem tudták igazolni. Ennél súlyosabb szabálysértést észleltek két avasfelsőfalui kereskedelmi egységnél, a Marcotaex és a Ghitta kft.-nél. Mindkét esetben lejárt szavatosságú árút találtak - előbbinél akár 90 nappal is túllépte a határidőt. Ezért előbbit 10.000, utóbbit 5000 lejre bírságolták, a termékeket pedig kivonták a forgalomból.

Szintén kivonták a forgalomból a Kovics kakaóport, amelyet a CBA Nord Vest kft. forgalmaz, a céget pedig 10.000 lejre bírságolták meg. A büntetés oka, hogy a feltüntetett 100 gramm helyett az említett kakaópor zacskójának tömege 55-60 gramm volt.

A tasnádi Mesaj Prod cukrászdában a termékek összetevőinek hiányos feltüntetése és a mérleg metrológiai vizsgálatának hiánya vont maga után 5000 lejes büntetést. Az avasfelsőfalui Nord Prod pékségben a címkékkel és a mérleggel is gondok akadtak, ráadásul a feltüntetett árak nem foglalták magukba a hozzáadott-értékadót. A hatóság tovább folytatja a cég elleni vizsgálatokat.

Ami az alkoholos italokat forgalmazókat illeti, három céget 80.000 lejre bírságoltak. A szatmárnémeti Ramald kft.-ben 18 liter, 30 fokos vodkaaromával ízesített alkoholt találtak, melynek származását nem tudták igazolni. Az államkasszának okozott kár 432 lej, a bírság összege pedig 20.000. Hasonlóan igazolás nélküli eredetű húsz liter alkoholt találtak a Cafe Bar Sandy-ban is - a 480 lej kárt itt is 20.000 lejes bírsággal torolták meg. Ráadásul az épület előtt parkoló, Gheorghe Sava tulajdonában lévő személygépkocsiban további 51 liter alkoholra bukkantak - őt is 20.000 lejre bírságolták meg. A szintén szatmárnémeti Esera kft. ellenőrzésekor a hatóság emberei 47 liter ismeretlen származású alkoholra leltek. Itt is 20.000 lej volt a büntetés, az államkasszának okozott kár pedig 1128 lej.

A vámhatóság munkatársai Szatmár megyében feltartóztatták a Szilágy megyei Szilágysámsonról származó Nagy Sándor Istvánt, aki Ford márkájú személygépkocsijában 150 kilogramm cukrot szállított, amelynek eredetét nem tudta igazolni. Rá 1500 lej bírságot szabtak ki.

Az új eredmények láttán Eugeniu Avram prefektus elrendelte a további ellenőrzések fokozását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: