2010-08-06 10:06:52• hírek • Szatmár.ro

Virágzik a parlagfű

Parlagfű-irtásra ösztönzi a szatmáriakat a Környezetvédelmi Ügynökség és a Közegészségügyi Hatóság.

A legtöbb allergiás reakció a parlagfű pollenje miatt alakul ki, amely allergia a 20. század utolsó harmadától rohamosan terjed, s mára népbetegséggé vált egész Európában, és főként térségünkben.

A parlagfű gyakran okoz az arra érzékeny személyeknél szénanáthát, amely betegség a mindennapi életvitelünket jelentősen befolyásolja. Csökkenti a teljesítőképességet a munkában és tanulásban egyaránt, alvászavarhoz, és a fenti panaszokon keresztül kimerültséghez vezet. Tünetei a közönséges meghűléshez hasonlóak: hirtelen jelentkező, vízszerű orrfolyás, láz nélkül, tüsszögésekkel, amik jelentkezhetnek rohamszerűen is, és kísérheti szem- és torokviszketés is. Az egyik leggyakoribb kiváltó a virágzó növények szabad szemmel nem látható virágpora. Bár a parlagfű virágzási ideje már július végén, augusztus elején elkezdődött, azonban szeptember folyamán, egészen az első fagyokig tart ez az állapot.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szerint térségünkben több ezren szenvednek e rendkívül elterjedt gyomnövény miatt. Szatmár megyében a huszadik század elején találtak először parlagfüvet Piskolt környékén, azóta azonban megtalálható az egész megyében.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Közegészségügyi Hatóság még tavalyelőtt indította parlagfűirtási akcióját, amelynek keretében felmérték a megye parlagfű-populációját, illetve nyilvántartásba vették az allergiás megbetegedések számát.

Tavaly tavasszal már sor került egy nagyszabású irtási akcióra, mely során azokat a diákokat jutalmazták, akik a legnagyobb mennyiségű parlagfüvet irtották ki. Akkor összesen 380 kiló parlagfüvet gyűjtöttek a résztvevő iskolák tanulói. A Környezetvédelmi Ügynökség szerint nagyon fontos az irtása, mert csak ezzel akadályozható meg a növény virágzása, pollenjeinek a levegőbe való kerülése, és természetesen az arra allergiás személyek védelme.


Parlagfű-irtásra ösztönzik a szatmáriakat
Parlagfű-irtásra ösztönzik a szatmáriakat


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: