2013-12-11 11:32:37• hírek • MTI

Végleges a cseh koalíciós szerződés

A választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a második helyen végezett Igen (ANO) mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) megegyezett abban, hogy a dokumentumot csütörtökön aláírja és pénteken nyilvánosságra hozza - közölte Bohuslav Sobotka, a kormányalakítási tárgyalásokkal megbízott szociáldemokrata pártelnök újságírókkal a több mint ötórás tárgyalások után.

A három párt a koalíciós tárgyalások második körében a kormány konkrét személyes összetételével fog foglalkozni.

Amennyiben létrejön a három párti koalíció, a kormányoldalnak 111 képviselője lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban.

A pártok utolsóként az adórendszer, illetve az egészségügy témakörét zárták le, amelyek körül a legtöbb vita volt. Megállapodás született arról, hogy az orvosi rendelőkben megszüntetik a vizitdíjat, a gyógyszertárakban pedig a vényilletéket, amelyek alkalmankénti összege 30 korona volt. Viszont továbbra is illetéket kell majd fizetni a mentőszolgálat éjjeli és a hétvégi igénybevételéért.

Az adórendszerben kialakítanak egy legalsó, csökkentett - nagy valószínűséggel ötszázalékos - áfakulcsot, amelynek hatálya alá a gyógyszerek, a könyvek, a pelenkák és a bébiételek fognak tartozni. Jelenleg egy kétkulcsos - 15 és 21 százalékos - áfarendszer van érvényben. A személyi jövedelemadó és a vállalkozási nyereségadó nem fog emelkedni, míg az ágazati (például banki) adó bevezetésének lehetőségét a felek nyitva hagyták. Az adórendszer legkorábban 2015-ben változhat meg.

"Köszönöm a kollegáknak, hogy az adórendszerről vallott, egymástól szögesen eltérő véleményünket sikerült valamiféle közös nevezőre hoznunk" - érzékeltette a tárgyalások bonyolultságát Jaroslav Faltynek, az Igen frakcióvezetője.

Marian Jurecka, a kereszténydemokraták alelnöke leszögezte, hogy pártja számára a koalíciós szerződés tervezete elfogadható. Hozzátette: a KDU-CSL számára külön elégedettségre ad okot, hogy a családok adóterhei csökkenni fognak.

Sobotka kijelentette: szorgalmazni fogja, hogy a koalíciós szerződést ne csak a pártelnökök, hanem az összes képviselő is ellássa kézjegyével.

Miután az aláírt dokumentumot az egyes pártok vezetőségei is jóváhagyják, megindulnak a tárgyalások a tárcák elosztásáról és a kabinet személyi összetételéről.

Sobotka azt szeretné, ha az új kormány megalakításáról szóló javaslatot még az év vége előtt Milos Zeman köztársasági elnök elé terjeszthetnék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: