2019-04-12 09:36:13• hírek • Közlemény

Virágvasárnap ünnepe: Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulására emlékezünk

A katolikus templomokban barkát szentelnek, amit a hívek hazavihetnek magukkal.

Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünnepli az egyház virágvasárnap: Jézus szamárháton haladt Jeruzsálem felé, a nép közül pedig sokan ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Az előtte járó és utána tóduló sokaság így kiáltott fel: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!” (Mt 21, 8).

Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Mind a négy evangélium szerint az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács apostolok szerint az emberek a felső ruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János pedig pálmaágakról számol be.

Virágvasárnap a keresztény kultúra országaiban kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült. A római katolikus egyházban a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete - a napján a templomokban barkaszentelést tartanak. A magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen használják a hívek a szentelt barkát.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye templomaiban is sor kerül vasárnap barkaszentelésre. A szatmárnémeti székesegyházban délelőtt 11 órától Schönberger Jenő püspök mutat be szentmisét, melynek elején szenteli meg a barkaágakat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: