2012-01-17 15:45:30• hírek • M. T. R.

Virágillatos domb a szeméttelep helyén

Az ország európai uniós csatlakozásának egyik alapfeltételeként a környezetkímélőbb hulladékgazdálkodást szabták meg. Az alapszerződés nagykárolyi megtestesülése gyanánt két és fél éve bezárták a nyugat-szatmári város szeméttelepét. Így a Gencsi út mentén bűzölgő lerakat helyett a megyeközpont mellé szállították az itteni szemetet is. Később bezárták a többi között a szatmárnémeti és a tasnádi tárolót is.

A hulladékgazdálkodás megszervezésének terhe a megyei önkormányzatra hárult. Románia egyik legmodernebb szeméttelepét Szamosdobon hozták létre - a sokmillió eurós beruházást 75%-át a környezetvédelmi tárca teremtette elő, a 25%-át pedig a megyei helyhatóság.

A tavalyi év utolsó hónapjában megkezdődtek a nagykárolyi szeméttelep átalakítási munkálatai is. Merthogy az összesen 4,25 hektáros terület nagyobbik részére, egész pontosan 2,82-re egy dombot emelnek. A legmagasabb pontján körülbelül a környezetéből tizenkét méterrel kiemelkedő mesterséges halmot a későbbiekben mesterségesen lezárják. Ez azt jelenti, hogy a hajdani szeméttelepről összehordják a hulladékot, s azt egymásra helyezik. Erre egy kavicsréteg kerül, majd homok - eközben járatokat hagynak a gázok elszivárogtatása véget -, később speciális fóliával vonják be az egészet, legvégül pedig termőföldet helyeznek rá. Zöldellő fűvel ültetik majd be a halmot. A fennmaradó, egy hektárnál valamivel nagyobb területről a munkálatok megkezdése óta eltelt másfél hónap alatt teljesen elhordták a szemetet. Erre a részre ugyanis egy úgynevezett átalakító állomást építenek majd ki. A közel 5 ezer négyzetméteres csarnokban fogják majd összepréselni a nagykárolyi szemetet. Az eljárással elérhető az, hogy hat szemétszállítónyi hulladékot egyetlen teherautóra ráférjen. Azaz a jövőben nem hat, hanem egyetlen járműnek kell majd ugyanannyi szemetet Szamosdobig eljuttatnia - az ottani szeméttelep hozzávetőleg 30 kilométerre van Nagykárolytól...

A nagykárolyi szeméttelep átalakításának munkálatait az Unio Kft. nyerte el. A kivitelező cég terepfelelőse Bereţ Miklós. Érdeklődésünkre elmondta a közel -6 C-fokos hidegben is bűzölgő tároló mellett, hogy ütemterv szerint haladnak a munkálatokkal, s akár bő két hónapon belül befejezhetik azt. Az átalakító létesítményt akár öt hónap alatt is fel lehetne húzni.

Információink szerint a beruházáshoz szükséges támogatás elnyerésért is lobbizott nemrégiben Bukarestben Csehi Árpád Szabolcs. A megyei önkormányzat vezetője, egyben a szatmári RMDSZ elnöke a környezetvédelmi tárcavezetővel, a szintén „tulipános" Borbély Lászlóval tárgyalt. A közeljövőben tehát valószínűsíthetően folytatódhat a beruházás, aminek a végén virágillattal teli domb lehet az egykori szemétbűzös tároló helyén.


A nagykárolyi szeméttelep

A nagykárolyi szeméttelep

A nagykárolyi szeméttelep


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: