2019-07-24 05:06:32• hírek • MTI

Viorica Dancila miniszterelnök lesz a szociáldemokraták elnökjelöltje

Viorica Dancila miniszterelnök lesz a román Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a novemberi államfőválasztáson - döntötte el kedden a párt országos ügyvezető testülete.

Dancilat június végén választották meg a PSD élére. A pártelnök-kormányfőnek a párton belül kedden már nem volt kihívója, miután a korábban a jelöltséggel kacérkodó szociáldemokrata politikusok, köztük Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Mihai Fifor volt védelmi miniszter, legutóbb pedig Gabriela Firea bukaresti főpolgármester sorra visszaléptek a jelöltségtől.


A szociáldemokraták szeretnék, ha a kisebbik koalíciós partnerük, a liberális ALDE és a Victor Ponta vezette Pro Románia is támogatná jelöltjét a novemberi elnökválasztáson, de egyelőre nem jutottak közös nevezőre. A PSD elnökjelöltjét a párt augusztus 3-ára összehívott kongresszusa fogja jóváhagyni.


Dancila számára a legnagyobb konkurenciát Firea jelentette, aki a párt belső ellenzékéhez tartozik. Bukarest főpolgármestere szerint a PSD elnöke nem tudja legyőzni Klaus Iohannis jelenlegi elnököt az idei novemberi elnökválasztáson, még a második fordulóba jutása is kérdéses. Firea végül azt követően lépett vissza, hogy kiderült, pártja nem támogatja a jelöltségét. Arról is biztosította kollégáit, hogy függetlenként sem vág neki a megmérettetésnek. Dancila a tanácskozást követően megtisztelőnek nevezte pártja vezető testületének támogatását és reményét fejezte ki, hogy le tudja győzni Iohannist.


A PSD kisebbik koalíciós partnere, az ALDE azt szerette volna, ha a szociáldemokraták és Ponta pártja is felsorakozik az ő jelöltjük, Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök mögött. A PSD azonban ragaszkodott ahhoz, hogy saját jelöltet indítson. 


A PSD, az ALDE és a Pro Románia közötti tárgyalások folytatódnak, a PSD jelöltjének személye ugyanis csak augusztus 3-án válik hivatalossá, így elméletileg addig a három párt még kialakíthat közös stratégiát, de elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a PSD lemond a saját jelöltről.


A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a PSD csak a harmadik helyen áll, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) után, így a PSD számára fontos a két kisebbik párt támogatása, hogy jelöltjük jusson be legalább a második fordulóba, ahol várhatóan a győzelemre legesélyesebbnek tartott Klaus Iohannis jelenlegi elnökkel kell majd megmérkőznie.


Iohannist az ellenzéki PNL támogatja. A második fordulóba való bejutásért a kormánypártok jelöltjének a szintén ellenzéki USR elnökével, Dan Barnával kell majd megküzdenie az előrejelzések szerint.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: